Halpalentoyhtiö Ryanair on perunut noin 600 lentoa tällä viikolla matkustamohenkilökunnan lakkoilun vuoksi. Tänään peruutukset ovat vaikuttaneet noin 50 000 matkustajan matkantekoon.

Matkustamohenkilökunta on ollut keskiviikkona ja torstaina lakossa Belgiassa, Portugalissa ja Espanjassa. Lakko on Ryanairin suurin sen 34-vuotisen historian aikana. Tällä viikolla Ryanairin henkilökuntaa on ollut lakossa myös Italiassa.

Palkan lisäksi yhtiön ja työntekijöiden välinen kiista koskee sitä, minkä maan lainsäädännön piirissä toimitaan. Työntekijät haluaisivat olla sen maan lainsäädännön piirissä, josta käsin he työskentelevät, mutta Ryanair on palkannut kaikki työntekijänsä Irlannin lainsäädännön piirissä.

Lakkojen sarja on jatkumassa ensi viikolla. Irlannissa työskentelevät Ryanairin lentäjät aikovat olla lakossa ensi viikon perjantaina. Ryanair on ilmoittanut peruvansa lakon vuoksi 20 lentoaan kyseiseltä päivältä. Kyseessä on jo neljäs Ryanairin irlantilaislentäjien lakko tänä kesänä.

Ryanair aikoo siirtää kuusi lentokonettaan Dublinista Puolaan, ja perustelee siirtoaan Puolan toiminnan kasvun lisäksi varausten määrän vähenemisellä Irlannissa osittain viimeaikaisen lakkoilun vuoksi. Yhtiön mukaan lakkoilun seurauksena matkustajien luottamus Irlannin-lentojen aikatauluihin on kärsinyt.

Dublinissa ovat nyt uhattuina 100 lentäjän ja 200 matkustamohenkilökunnan jäsenen työpaikat tulevalla talvikaudella. Ensi perjantain lakolla lentäjät protestoivat vähennyksiä vastaan.

Ryanair puolestaan on uhannut, että luvut voivat kasvaa, jos työntekijät jatkavat liiketoiminnan vahingoittamista lakkoilulla.