Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä vaativa kansalaisaloite on otettu uudelleen käsittelyyn eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kertoo rkp:n kansanedustaja Veronica Reh-Kivi.

Kyseinen kansalaisaloite keräsi 67 422 allekirjoitusta.

”Vaasa saa nyt kolmannen mahdollisuuden. Tänään aamulla ehdotin kokouksessa, että kansalaisaloite otetaan uudelleen käsittelyyn ja asiasta keskusteltiin puolitoista tuntia. Keskustelu oli asiallista ja valiokunnassa löytyi ymmärrystä asian tärkeydelle”, sanoo Rehn-Kivi tiedotteessaan.

Rehn-Kivi huomauttaa, että Vaasa-kansalaisaloitetta on käsitelty yhdessä sosiaali- ja terveysuudistuksen kanssa, mutta sote-uudistuksen kaatumisen myötä valiokunta pystyi ottamaan kansalaisaloitteen käsittelyyn erillisenä asiana.

Vaasan sairaalan asiasta on ollut huolestunut myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän antoi harvinaisen lausuman hyväksyessään päivystysuudistuksen vuoden 2016 lopulla. Myös Rehn-Kivi muistuttaa tiedotteessaan Niinistön lausumasta.

”Lain soveltamisesta on tarkoitus säätää asetuksilla, jolloin sekä asetusten antaja että niiden täytäntöönpanijat ovat virkavastuussa siitä, että kielelliset oikeudet käytännössä myös toteutuvat. Tässä tapauksessa se käsitykseni mukaan merkitsee, että päivystyspalveluja voidaan siirtää Vaasasta Seinäjoelle vain, jos siirrettäessä vallitsee varmuus siitä, että potilaat saavat nuo palvelut valintansa mukaan suomen tai ruotsin kielellä”, tasavallan presidentti totesi tuolloin.

LUE LISÄÄ: Jupakka Vaasan sairaalasta: Unohtuiko hallitukselta Sauli Niinistön vakava viesti?

Rehn-Kivi toivoo, että sote-valiokunnan mietintöön olisi vielä mahdollista saada lausuma, jolla velvoitetaan seuraavaa hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin kansalaisaloitteen pohjalta.

Rkp on ollut tyrmistynyt siitä, että hallituspuolueet äänestivät syksyllä 2018 eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Vaasan keskussairaalan laajaa ympärivuorokautista päivystystä vastaan. LUE LISÄÄ: Vaasa-äänestys kuumensi tunteet: ”Merkki hyvin raa'asta hallituksen valtapolitiikasta”

”Kaikki tosiasiat ja asiantuntijoiden lausunnot puhuvat sen puolesta, että Vaasan keskussairaalan pitäisi saada laaja ympärivuorokautinen päivystys. Hallituspuolueet eivät piittaa tästä lainkaan. Tämä on merkki hyvin raa'asta hallituksen valtapolitiikasta”, rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kritisoi tuolloin.

Vaasan tapaus oli syksyllä otsikoissa myös siksi, että keskustalainen kansanedustaja Pekka Puska asettui aiemmin puolustamaan Vaasaa. Puska kuitenkin taipui syksyllä äänestämään hallitusrintaman mukaisesti.

LUE LISÄÄ: Pekka Puska: ”Olen joutunut uskomattoman painostuksen kohteeksi” – äänestää keskustan rintamassa