Postin työehtosopimusriita vaikuttaa laaja-alaisesti Suomen yhteiskuntaan maanantaina ja sen jälkeen kiistan pitkittyessä.

700 pakettilajittelijan siirrosta halvempaan työehtosopimukseen on alkanut ketjureaktio, joka on estänyt Postin yleisten työehtosopimusneuvotteluiden etenemisen ja aiheuttanut tukilakkoaallon, jonka aikana erilaisista tukitoimista PAU:lle on ilmoittanut ainakin kahdeksan merkittävää ammattiliittoa.

Koska Paltan ja PAU:n neuvottelut valtakunnansovittelijan luona päättyivät tuloksetta sunnuntaina, ensinnäkin PAU:n lakot jatkuvat ja laajenevat. Samalla tukilakot yltyvät erityisesti maanantaina.

Alle on koottu tämänhetkisiä lakkoja ja tukitoimia sekä niiden vaikutuksia.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU: Postinkulussa massiivisia viiveitä

PAU:n lakot laajenevat maanantaista alkaen postinjakelun, postinkäsittelyn, pakettilajittelun ja postinkuljetuksen lisäksi myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa jatkuen 22. joulukuuta asti.

Lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää. Työnseisaus koskee osaa työntekijöistä myös Posti Oy:ssä, Posti Kuljetus Oy:ssä ja Transval Groupissa.

Lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Kirjeissä ja aikakauslehdissä viive on jopa viikkoja. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista saatiin lajiteltua ja jaettua vastaanottajille esimerkiksi perjantaina. Myös paketeissa on viivästyksiä, samoin elintarvikelogistiikan lähetyksissä.

IAU: Lentoliikenne häiriintyy maanantaina

Ilmailualan Unioni IAU:n ilmoittama maanantain tukilakko vaikuttaa merkittävästi Finnairin lentoihin. IAU on ilmoittanut, että jos Postin työriita ei ratkea maanantaihin mennessä, työt seisahtuvat silloin lähes kaikissa Paltan jäsenyrityksissä, joissa sovelletaan sen ja IAU:n välisiä työehtosopimuksia. IAU:n työnseisaus on noin vuorokauden mittainen.

Finnairin mukaan tukilakko vaikuttaa moniin kriittisiin toimintoihin, kuten maa- ja catering-palveluihin sekä asiakaspalveluun Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Finnair joutui sunnuntai-iltana perumaan lisää lentoja maanantailta. Sunnuntailta ja maanantaiaamulta oli jo peruttu 26 lentoa, ja maanantailta peruttiin vielä noin 250 lentoa. Finnairin liikenneohjelmassa on maanantaina yhteensä 377 lentoa, joista se pyrkii operoimaan noin 120 lentoa.

”Suunniteltu tukilakko vaikuttaa nyt valitettavasti yli kahdenkymmenen tuhannen asiakkaamme matkasuunnitelmiin”, Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt sanoi tiedotteessa.

Lisäksi lentokentillä ovat lakossa ne JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Airpossa ja RTG:ssä. Tiistaihin kestävä lakko vaikuttaa koko maassa ainakin lentojen turvatarkastuksiin.

Merimies-Unioni: Suomen kauppalaivasto pysähtyy

Myös Suomen Merimies-Unionin tukitoimet PAU:lle jatkuvat. Merimies-Unioni on jo aiemmin lopettanut Postin kuljetusten ottamisen kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille sekä ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax -aluksille sekä matkustaja-autolautoille. Lisäksi se on lopettanut ulkomaanliikenteessä olevien ropax -alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuvan lastinkuljetuksen, eli autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia.

Maanantaista alkaen ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin klo 06 jälkeen, jäävät satamiin eivätkä Suomen Merimies-Unionin jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle. Tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin kiistaan löytyy ratkaisu.

Suomen Varustamot ry:n mukaan tukilakko vaikuttaa laajasti Suomen ulkomaankaupan kuljetuksiin. Tukilakon piirissä olevien alusten osuus kappaletavaran viennistä on 60 prosenttia ja kappaletavaran tuonnista 50 prosenttia.

”Jos Suomen kauppalaivasto Merimies-Unionin uhkausten mukaisesti seisotetaan 25.11. alkaen, toimenpide kohdistuisi Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan noin kolmasosaan Suomen ulkomaankaupasta. Suomalaisilla aluksilla kulkee noin 100 miljoonan euron arvosta vientitavaroita joka päivä”, Varustamot ry on kertonut.

”Näillä massiivisilla tukilakoilla Merimies-Unioni ei ainoastaan vaaranna Suomen ulkomaankauppaa vaan myös Suomen lipun tulevaisuutta aluksillamme”, sanoo varatoimitusjohtaja Hans Ahlström Suomen Varustamot ry:stä.

Tukilakko vaikuttaa myös risteilyaluksiin erityisesti maanantaina. Esimeriksi Tallink Siljan laivoista lakolla on vaikutusta Turku-Tukholma-reitillä liikennöivään Baltic Princessiin ja Helsinki-Tukholma-reitillä liikennöivään Silja Serenadeen. Maanantaina 25.11.2019 Suomen lipun alla olevat laivat, jotka saapuvat Suomeen klo 06 jälkeen, jäävät satamiin.

”Aloitamme matkustajien kontaktoinnin. Matkustajille pyritään järjestämään korvaavia vaihtoehtoja heidän varaamilleen matkoilleen. Matkustajat voivat siirtää tai perua lakon vuoksi peruuntuvat matkansa ilman muutoskuluja”, Tallink Silja kertoo.

Viking Linen mukaan lakko vaikuttaa maanantaina siten, että Rosella jää sunnuntaina Maarianhaminan satamaan ja maanantain lähtöjä perutaan. Samoin Amorella jää maanantaina Turun satamaan ja maanantaina lähdöt perutaan. Mariella jää Helsingin satamaan maanantaina illan lähtö perutaan. Viron lipun alla toimiva Viking XPRS jatkaa liikennöintiään normaalisti.

LUE MYÖS:

AKT ja JHL: Helsingin bussiliikenne sekaisin

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n jäsenet, jotka työskentelevät Helsingin Bussiliikenne Oy:ssä, ovat myötätuntolakossa ja pidättäytyvät työstä. JHL:n työnseisaus alkaa maanantaina klo 03.00 ja päättyy tiistaina 26.11. klo 03.00. Tukilakko vaikuttaa liiton mukaan voimakkaasti julkiseen liikenteeseen, koska samaan aikaan myös AKT aloittaa tukilakon HSL-alueella.

AKT:n myötätuntotyötaistelu yltyy neljänteen vaiheeseen maanantaina. Myötätuntotyötaistelun aikana ne AKT:n jäsenet, jotka ajavat paikallis- ja lähiliikennettä HSL-alueella, pidättäytyvät työstä. Työnseisaus päättyy tiistaina 26.11.2019 klo 03.00. Työstä pidättäytyminen koskee myös myötätuntotyötaistelun kohteina olevien yritysten huoltokorjaamoiden työntekijöitä, ja samalla aiemmat etenkin Postia koskevat myötätuntotoimet jatkuvat.

Myös ammattiliitto Jyty tukee PAU ry:n työtaistelua tukilakolla pääkaupunkiseudun bussiliikenteessä 25. marraskuuta. Tukilakko alkaa 25. marraskuuta kello 03.00 ja päättyy tiistaina 26. marraskuuta kello 03.00. Jytyn tukilakko koskee Helsingin Bussiliikenne Oy:n työehtosopimuksen piirissä olevia bussinkuljettajia.

HSL:n mukaan myötätuntotyötaistelulla on merkittäviä vaikutuksia HSL-alueen bussiliikenteeseen maanantaina 25.11. Noin 30 prosenttia suunnitelluista aikataulun mukaisista bussivuoroista liikennöi. Lähijunat, metro ja raitiovaunut liikennöivät tämän hetkisen tiedon mukaan maanantaina normaalisti, samoin Suomenlinnan lautta.

”Matkustajien kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää kiskoliikennettä bussien sijaan. Matkoihin on syytä varata reilusti ylimääräistä aikaa. Myös siihen kannattaa varautua, että raidekulkuneuvoissa voi olla maanantaina tungosta”, HSL ohjeistaa.

Sähköliitto

Myös Sähköliitto tukee PAUn lakkoa tukitoimilla seitsemässä posti- ja logistiikkakeskuksessa kuudella paikkakunnalla. Tukilakot alkavat maanantaina 25. marraskuuta kello 6 ja päättyvät sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24.

PAM

Palvelualojen ammattiliitto PAM tukee PAU:ta kieltämällä Postin palveluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä eli asiamiesposteissa. PAM:n käsittelykielto asiamiesposteissa alkoi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puoliltaöin eli 25.11. klo 00 ja kestää sunnuntaihin 8.12. klo 24.00 saakka. Postin palvelupisteet sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

SEL

Myös elintarviketyöläisten liitto SEL tukee PAU:n työehtosopimusneuvotteluita elintarvikealan yrityksissä. Käytössä Postin kuljetusten käsittelykielto, joka alkaa perjantaina 22.11.2019 kello 00.00 ja päättyy sunnuntaina 8.12.2019 kello 24.00.

SEL:n julistama käsittelykielto tarkoittaa, että elintarvikealan työpaikoilla ei kerätä, lastata tai pureta kuormia Postin hoitamiin elintarvikealan kuljetuksiin, jotka ajaa Postin oma auto tai alihankintana Postin ajoa tekevä auto.

Myös Teollisuusliitto ja Pro lakkoon joulukuussa

Postin kiistan lisäksi vireillä on muitakin lakkoja, sillä teknologiateollisuuden neuvottelut kaatuivat sunnuntaina. Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro ilmoittivat tämän seurauksena kymmenien tuhansien työntekijöiden lakoista, jotka alkaisivat 9. joulukuuta. LUE LISÄÄ: