Alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmille jotka eivät ole pystyneet olemaan töissä koronavirusepidemian aikana, tulee mahdollisuus väliaikaisen korvauksen hakemiseen. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ja opetusministeri Li Andersson (vas) kertoivat asiasta keskiviikkona kehysriihtä koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen mukaan tuen suuruus on 723,5 euroa kuussa.

”Nyt päätetty uusi etuus on vähimmäismääräisen vanhempainpäivärahan (723,5 euroa kuukaudessa) suuruinen. Toimenpiteeseen ehdotetaan yhteensä 94 miljoonaa euroa. Tuki koskisi tilanteita, joissa varhaiskasvatuksessa olevaa tai perusopetuksen lähiopetukseen myös poikkeusolojen aikana oikeutettua alle 10-vuotiasta lasta hoidetaan kotona vanhemman ollen samalla palkattomasti poissa ansiotyöstä. Etuutta maksettaisiin myös ulkomailta Suomeen saapuville henkilöille, jotka on ohjattu karanteenia vastaaviin olosuhteisiin ja jotka tästä syystä ovat ansiotyöstään palkattomasti poissa”, hallitus kertoo.

”Tämä on erittäin merkittävä päätös”, ministeri Kulmuni sanoi.

Talouselämä ja Uusi Suomi kertoivat jo aiemmin Marinin hallituksen kaavailemasta tuesta. Ennakkotietojen mukaan lakia sovellettaisiin 16. maaliskuuta 2020 alkaen. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta, että ulkomailta henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Li Andersson vahvisti hallituksen tiedotustilaisuudessa sen, että väliaikaisen tuen on tarkoitus tulla voimaan takautuvasti 16.3. alkaen. Anderssonin mukaan sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) valmistelee asiasta pikaisesti hallituksen esityksen.

LUE LISÄÄ KEHYSRIIHESTÄ: