Tulevaisuutta on ennustettu onnistuneesti – ja usein epäonnistuneesti. Viime aikoina keskustelua ovat Suomessa herättäneet erityisesti arviot robottien ja robotiikan vaikutuksesta työelämään ja työllisyyteen jo tulevina vuosikymmeninä.

Keskusteluun ottavat osaa myös futuristi ja kauppatieteiden tohtori Elina Hiltunen sekä tekniikan tohtori Kari Hiltunen teoksellaan Teknoelämää 2035 (Talentum). Maanantaina julkistettavassa kirjassa kuvataan uusien innovaatioiden kehityksen nykytilaa eri aloilla ja kuvataan ennustuksia, joita esimerkiksi teknologisesta kehityksestä on viime vuosina tehty.

Jo nykyisin teknologista todellisuutta ovat esimerkiksi lentävät autot ja printatut ihmiselimet, vaikka ne eivät vielä käytännön elämässä näykään, kirjoittajat muistuttavat.

Tässä kahdeksan esimerkkiennustetta teknologisista edistysaskelista, joita eri tahot ovat ennustaneet toteutuvaksi jo vuoteen 2020 mennessä:

1. Elimien tulostus onnistuu jo vuonna 2015.

2. Ensimmäinen kuolematon hiiri kehitetään 2015.

3. Maataloustyöt teetetään laajalti roboteilla jo vuonna 2016.

4. Maailman tietokoneiden yhteenlaskettu laskentakapasiteetti vastaa koko maailman ihmisten yhteenlaskettua aivokapasiteettia vuonna 2019.

5. Monilla teillä on automaattinen ajojärjestelmä, joka mahdollistaa autojen tietokone- tai automaatio-ohjauksen jo vuonna 2019.

6. Tekoälyentiteetti suorittaa maisterin tutkinnon – ja tekoälyentiteetistä tulee kansanedustaja vuoteen 2020 mennessä.

7. Ihmisen keho saa ravintoaineet erityisten metabolisten nanorobottien avustuksella vuonna 2020.

8. Vuonna 2020 kehitetään virtuaali- tai kyberarkku, joka tuottaa ihmisille uudenlaisen elämän, kun keho rappeutuu.

Lähde: Teknoelämää 2035