Johtaja ja konsultti Minna Isoaho esittelee Puheenvuoro-blogissaan lukuja, joiden perusteella Suomi on kahdeksan vuoden kuluttua samassa tilanteessa kuin Kreikka tänään.

- Joulukuussa 2015 Suomella tulee olemaan 100 miljardia euroa velkaa. Tämä tekee kansalaista kohti 18 519 euroa. Kreikkalaisilla on tällä hetkellä valtionvelkaa noin 220 miljardia euroa. Se tarkoittaa 29 012 euroa velkaa jokaista kansalaista kohti, Isoaho kirjoittaa.

- Vuodesta 2009 lähtien olemme Suomessa eläneet yli varojemme keskimäärin 6,9 miljardilla eurolla vuodessa. Tällä samalla tahdilla velkamäärämme tulee 8 vuoden kuluttua olemaan 155 miljardia euroa. Jokaista suomalaista kohden velkaa on tuolloin 29 000 euroa eli saman verran kuin kullakin kreikkalaisella on tänään kannettavanaan, hän jatkaa.

Isoaho kirjoittaa myös, että Suomella on tällä hetkellä maksuvalmiutta 1,6 viikoksi.

- Jos käteisen rahan lisäksi huomioidaan lyhytaikaisissa sijoituksissa olevat varat, on meillä maksuvalmiutta noin kolmeksi viikoksi. Olemme täysin riippuvaisia lisälainoituksen saamisesta, hän toteaa.

Isoahon mielestä velkaantumisen logiikka ”on täysin sama niin kansantalouden kuin yksityishenkilönkin tapauksessa”. Tässä Isoaho on vastakkaisilla linjoilla kuin Åbo Akademissa työskentelevä taloustutkija Christer Lindholm, joka hiljattain väitti myytiksi sitä, että julkista taloutta tulisi kohdella samalla tavalla kuin yksityistä taloutta. Lue lisää: Kova avautuminen Sipilän hallitusohjelmasta: ”Harva tietää tätä”