Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry on tehnyt sopimuksen 300 euron korvauksista tapauksessa, jossa helsinkiläismiehen 9-vuotiaan tyttären koneella oli ladattu Chisun kappaleita. TTVK kertoo asiasta tiedotteessaan.

Alunperin TTVK vaati 600 euron korvauksia, mutta yhdistyksen puheenjohtajan Antti Kotilaisen mukaan korvaussumma kutistui puoleen, kun asiasta neuvoteltiin miehen kanssa.

- Istuttiin alas neuvottelemaan, ja käytiin tilannetta läpi. Tähän päädyttiin normaaleilla sopimusneuvotteluilla, Kotilainen sanoo.

Rikosylitarkastaja Markku Nisula Helsingin poliisista vahvistaa Ylelle, että TTVK:n peruttua vaatimuksensa asian esitutkinta on lopetettu, sillä kyseessä oli asianomistajarikos.

Kotilainen ei ota kantaa siihen, onko 300 euroa kohtuullinen korvaus.

- Aina, kun sovinto on tehty, silloin siihen ollaan tyytyväisiä. Meillä ei ole erimielisyyksiä, Kotilainen sanoo.

TTVK:n jäseniä ovat muun muassa eri alojen tekijänoikeusjärjestöt sekä muun muassa MTV Oy ja Yleisradio. Yhdistys on valvonut jäsentensä etuja muun muassa juuri kampanjoilla, joissa tekijänoikeuksia loukanneilta henkilöiltä on pyydetty korvauksia tiedostojen laittomasta jakamisesta kirjeitse.

TTVK:n tiedotteen mukaan ”prosessi on hidas, tehoton ja saattaa jopa aiheuttaa viimeviikkoisen tapauksen kaltaisia tilanteita”. Kotilaisen mukaan yhdistyksellä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä muita mahdollisuuksia valvoa tekijänoikeuksia. Kotilainen ei vielä osaa sanoa, aikooko yhdistys muuttaa toimintatapojaan.

- Tarkoitus on istua alas ja miettiä. Kyllä toimintaa pitää aina kehittää, Kotilainen sanoo.

TTVK valvoo tekijänoikeusloukkauksia jäsentensä valtuutuksella. Tekijänoikeusloukkaukset eivät ole virallisen syyttäjän alaisia, jolloin oikeudenhaltijan on itse valvottava oikeuttaan esimerkiksi vaatimalla korvauksia tai tekemällä tutkintapyyntö. TTVK valvoo tekijänoikeusjärjestöjen oikeuksia keskitetysti.

Yksi vaihtoehto olisi TTVK:n mukaan huomautuskirjemenettely. Siinä teleoperaattori lähettää liittymänhaltijalle huomautuksen havaitusta tekijänoikeudenloukkauksesta, jolloin liittymänhaltijalla olisi mahdollisuus puuttua tilanteeseen esimerkiksi keskustelemalla asiasta perheen lasten kanssa.

Toinen tehokas tapa puuttua piratismiin olisi yhdistyksen mukaan estää pääsy laittomille sivustoille. EU:n ulkopuolisten sekä ylläpitäjiltään tuntemattomien piraattisivustojen blokkaus ei nykyisellä lainsäädännöllä onnistu.

Kotilaisen mukaan lataussivustoille pääsyn esto olisi helppo toteuttaa lakimuutoksilla. Kotilaisen mielestä julkinen keskustelu asiassa lähti "väärille raiteille".

- Keskustelu meni aika räikeäksi vastakkainasetteluksi. Käytämme valvonnassa niitä mahdollisia keinoja, joita lainsäädäntö suo, ja tällä hetkellä ne keinot ovat hyvin rajalliset. Laittomilla latauspaleluilla on kuitenkin hyvin paljon käyttäjiä, Kotilainen sanoo.