Professori, eduskuntavaaliehdokas Pentti Arajärvi (sd.) esittää oppivelvollisuuden jatkamisen, lapsilisien ja opintotuen yhdistämistä yhdeksi paketiksi.

Arajärven mielestä oppivelvollisuuden jatkaminen on välttämätöntä, sillä 30–34-vuotiaista noin 13 prosenttia ei ole suorittanut mitään tutkintoa peruskoulun jälkeen.

- Noin 8 prosenttia siis keskeyttää jatkamatta opintojaan, Arajärvi kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Arajärven mielestä tukijärjestelmä kaipaa selkiyttämistä.

- Lapsilisän maksukautta on jatkettava 18 vuoden ikään. Opintotuen saamisehtona oleva ikä voitaisiin samalla korottaa 18 vuoteen. Kun lapsilisän maksukautta jatketaan ja kun oppivelvollisuus ulottuu 18 vuoden iän saavuttamiseen, on asia tasapainossa. Vanhemmille on annettava mahdollisuus siirtää 17-vuotiaan lapsilisä maksettavaksi lapselle itselleen, Arajärvi kirjoittaa.

Lapsilisää saa nykyään ensimmäisestä lapsesta 95,75 euroa kuukaudessa. Määrä nousee seuraavien lasten kohdalla.

- Lapsilisä on korkeampi kuin alimmat opintorahat eikä ole ajateltavissa, että 18-vuotiaana tuki alenisi. Siksi alimmat opintorahat on ensin korotettava vähintään lapsilisän tasolle. Ajan myötä alimmat lapsilisät ja alimmat opintorahat on korotettava nykyisen kolmannen lapsen lapsilisän tasalle, Arajärvi kirjoittaa.

Kolmannen lapsen lapsilisä on nykyisin 135,01 euroa kuukaudessa.