Sota tekee kunnollisistakin ihmisistä murhaajia ja joukkomurhaajia, kertoo 97-vuotias, Nürnbergin oikeudenkäyntien syyttäjänä tunnettu Ben Ferencz BBC:n haastattelussa. Facebookissa julkaistusta videohaastattelusta on tullut hitti. Videota on katsottu jo yli 5,6 miljoonaa kertaa ja jaettu 100 000 kertaa.

– He eivät ole verenhimoisia villieläimiä. He ovat patriootteja, jotka yrittävät täyttää velvollisuutensa puolustaakseen uskontoaan tai kansallisuuttaan tai taloudellista turvaansa. Nämä ovat ne kolme merkittävää syytä, Ferencz sanoo.

– Emme ole oppineet, että ideologiaa ei voi tuhota aseella, Ferencz.

Hänen mukaansa ihmiskunnan tulisi käyttää varansa aseiden kehittämisen sijasta huono-osaisuuden ja tyytymättömyyden torjumiseen, jotta ihmiset eivät kokisi tarpeelliseksi tarttua aseisiin. Kuitenkin ihminen toistaa Ferenczin mukaan aina typerää ajatustaan aseista.

Pätkä videohaastattelusta on nähtävissä tämän jutun alaosassa ja koko haastattelu BBC:n sivuilta.

Ferencz on viimeinen elossa oleva Nürnbergin oikeudenkäyntisarjan syyttäjä. 13 oikeudenkäynnin sarjassa tutkittiin natsi-Saksan sotarikoksia ja rikoksia ihmiskuntaa vastaan.

Unkarilaissyntyinen Ferencz toimi Yhdysvaltain pääsyyttäjänä tapauksessa, jossa selvitettiin natsi-Saksan turvallisuuspoliisin muodostamien Einsatzgruppen-tuhoamisryhmien rikoksia.

Ryhmät teloittivat arviolta 1,5 miljoonaa juutalaista, kommunistia, sotavankia ja romania. Oikeudenkäynnissä tuomittiin yhteensä 13 kuolemantuomiota, kaksi elinkautista vankeusrangaistusta sekä muita pitkiä vankeusrangaistuksia.