Kuvassa taideteoksen tekijöihin kuuluva Mari Tabell sekä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ripustamassa byrokratiapyykkinarua.Kuva: Iiro Kangas

Suomalaisten viljelijöiden kokema byrokratia levitettiin tänään konkreettisesti eurooppalaisten silmien eteen, kun Byrokratiapyykkinaru-teos asetettiin näytille Euroopan parlamenttiin.

– Näyttelyn tekijät ovat maaseutuasiamies Mari Tabell ja maitotilallinen Kaisa Huttunen Kiuruvedeltä sekä Sirpa Lintunen MTK:n Pohjois-Savon toimistosta. Naiset saivat idean ripustaa maanviljelijöiden täyttämät tukihakemuslomakkeet pyykkinarulle, kertoo näyttelyn järjestävä europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Pyykkinarulla byrokratiaa vastaan

Taideteos on yli 25-metrinen. Lisäksi Brysseliä varten Mari Tabell on tehnyt myös uuden teoksen, joka on 73-metrinen. Siinä esitellään viljelijöille suunnattua täydentävien ehtojen opasta.

Nämä molemmat teokset asettaan parlamenttiin esille, joten pyykkinarua kertyy kaiken kaikkiaan lähes 100 metriä. Jäätteenmäen mukaan pyykkinaru voisi olla vieläkin pidempi, sillä siitä puuttuvat vielä haku­lo­mak­keiden liitteet ja tilakohtaiset kirjanpidot. Teoksen pituutta voitaisiin Jäätteenmäen mukaan kasvattaa vielä kymmenillä metreillä.

– Nyt ekaa kertaa konkreettisesti saadaan se [byrokratian] syntysijoille, kommentoi Sirpa Lintunen Uudelle Suomelle.

Lintunen toteaa, että vaikka byrokratiaa on omastakin takaa ja sitä myös osin tarvitaan, merkittävä osa tulee EU:sta.

– Olen keskustellut ranskalaisten ja pohjoisitalialaisten viljelijöiden kanssa, ja hekin sanovat, että byrokratia on ihan silmitöntä, Lintunen kertoo.

Hän toivoo, että pyykkinaru paitsi konkretisoi asiaa mepeille ja muille eurooppalaisille myös auttaa eri maiden viljelijöitä jakamaan tuntojaan.

– Jos saataisiin yhteistä liikettä, niin siitä saa henkistä jaksamista, Lintunen sanoo.

Nopeita käänteitä hän ei Brysselin päästä odota.

– Tämä on tällaista kivien kääntämistä yksi kerrallaan, hän toteaa.

Byrokratiapyykkinaru on jo ollut esillä maa- ja metsätalousministeriön tiloissa Helsingissä.

– Byrokratiapyykkinarulle ripustettuna viljelijöiden vuosittain täyttämä lomakemäärä on yli 25 metriä pitkä. Pienetkin puutteet ja virheet hakemuksissa voivat aiheuttaa suuret sanktiot ja taloudelliset menetykset. Iso osa viljelijän arjesta muodostuu lomakkeiden täyttämisen ja noudattamisen ympärille, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Byrokratiapyykkinaru on viikon ajan esillä EU-parlamentissa. Jokaisella mepillä on mahdollisuus järjestää näyttely parlamentissa kaksi kertaa vaalikauden aikana. Kyseessä on Jäätteenmäen ensimmäinen näyttely kuluvalla vaalikaudella.