Yleisradion niin sanottu ”turvattomuusilta” A2-keskusteluohjelmassa saa kovaa kritiikkiä vierasvalintojensa vuoksi.

Yksi vieraista on islaminvastaisen ja äärioikeistolaiseksi kuvatun Finnish Defence Leaguen (FDL) puheenjohtaja. FDL:n ottaminen mukaan keskusteluun turvapaikanhakuilmiöstä ja sen aiheuttamista huolista on saanut jo kolme kutsuttua jättäytymään pois Ylen lähetyksestä. Valinta kuohuttaa muutenkin laajalti sosiaalisessa mediassa.

– Yleltä vastuutonta antaa näkyvyyttä FDL:lle, jonka tiedetään lietsoneen syrjintää ja vihaa. FDL:n kaltaista toimintaa ei saa normalisoida, kritisoi Ihmisoikeusliitto Twitter-viestissään.

Ylen A2:n väki on vastannut ihmisoikeusjärjestön kritiikkiin Twitterissä.

– Ihmisen kutsuminen studioon ei ole vastuutonta, jos vihapuhetta ei sallita. Rasismi voi johtaa studiosta poistamiseen, Yle tviittaa.

Lähetykseen kutsutuista ovat vetäytyneet keskiviikkoiltapäivään mennessä ainakin kansanedustajat Nasima Razmyar (sd.) sekä Jani Toivola (vihr.) ja tapanilalainen paikallisvaikuttaja Seppo Siika-aho (vihr.). Razmyar kertoo suostuneensa epäluuloistaan huolimatta ohjelmaan, koska keskustelun luvattiin pyrkivän välttämään vastakkainasettelua. Toisin hänen mielestään kuitenkin kävi.

– Ohjelman Twitter-tilillä kerrotaan, kuinka keskustelun ääripäät on vihdoin saatu samaan pöytään. Vieraslista julkaistiin vasta eilen, ja mukana on muun muassa Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja. Keskustelemme mielellämme kanssa maahanmuutosta, ja siihen liittyvistä ongelmista on pystyttävä puhumaan avoimesti. Se ei kuitenkaan ole aidosti mahdollista sellaisten henkilöiden kanssa, jotka jo lähtökohtaisesti kieltävät yhden uskontoryhmän ihmisarvon. Se ei ole mahdollista lähetyksessä, joka selvästikään ei pyri asialliseen ja tolkun keskusteluun, vaan haluaa turvata katsojamäärät vastakkainasettelulla, Razmyar kirjoittaa Facebookissa.

Kansanedustajan koko kirjoitus luettavissa tässä alla:

Myös Seppo Siika-aho kertoi Facebookissa vetäytymisestään.

– Tänään sain kuitenkin kuulla, että studioon on kutsuttu myös avoimesti uusnatsistisen FDL:n (Finnish Defense League) edustajia. Mitä ihmettä? Luulisi, että studioon saisi helposti ja ihan ”tavallisia” avoimesti rasistisesti käyttäytyviä ”maahanmuuttokriitikoita”? Kun mietin tätä vierasvalintaa ja sitä, että annatte puheenvuoron live-lähetyksessä ussnatsijärjestölle, ymmärrän nyt että teillä ei A2 Illan tarkoituksena ole auttaa keskustelua aiheesta vaan tehdä jonkinlaista repivää postmodernia ajankohtaisviihdettä, tämä arvostelee kirjoituksessaan.

Yle vastaa hänellekin Facebook-päivityksessä.

– Todellakin tarkoituksemme on pyrkiä rakentavaan keskusteluun illan aikana, monenlaisten - eri näkökulmia edustavien vieraiden kanssa. Haluamme kuulla eri asiassa aktivoituneita, miksi he miettivät turvallisuudesta mitä miettivät? Vastakkainasettelua emme halua, mutta haluamme tuoda ilmi erilaisia teemaan liittyviä ilmiöitä ja ihmisiä, mielipiteitä ja faktoja. Rasismia ei sallita. Studiosta voidaan poistaa henkilö joka ei noudata sääntöjä, ei rasismia ja törkykielenkäyttöä. Ikävä ettet tule yleisöön, toivottavasti katsot kuitenkin lähetystä, Yle kirjoittaa.

Siika-ahon kirjoitus ja Ylen vastaus kokonaisuudessaan alla.