Aiemmin Talvivaaran alasajoa kiivaasti ajanut kansanedustaja ja vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto antaa yllättävät kehut kaivosta nyt pyörittävälle Terrafamelle. Aalto kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että Talvivaaran kaivoksella moni asia on mennyt eteenpäin.

– Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame Group Oy on toiminut monilta osin edeltäjäänsä paremmin. Terrafamen johdon lisäksi iso kiitos kuuluu kaivoksen työntekijöille, Aalto kirjoittaa.

Viime viikolla kerrottiin, että kaivoksen rahoittajaksi on löytynyt singaporelainen Trafigura, jonka taustalta on paljastunut yhteyksiä veroparatiiseihin. Aalto sanoo, että kyse oli ennen kaikkea politiikasta.

– Poliittinen paine saada edes joku ulkopuolinen taho sijoittamaan vähänkin oli niin suuri, että jopa Trafiguran kaltainen skandaaleissa rypenyt ja ympäristörikoksista tuomiot saanut veroparatiisien kautta operoiva sijoittaja saatettiin ottaa kumppaniksi. Tärkeintä oli voida sanoa, että yksityinen rahoituksen mahdollisuus on nyt näytetty toteen. Taloudellinen mielekkyys onkin sitten jo toinen juttu, hän kirjoittaa.

Aalto ei kuitenkaan enää itse vaadi kirjoituksessaan kaivoksen alasajoa, vaan sanoo ymmärtävänsä lähialueiden asukkaita, jotka sitä vaativat. Sen sijaan Aalto vaatii tietoa kaivoksen tilasta ja vaikutuksista. Hän huomauttaa, että on itse lähes lehtitietojen ja muutamien kuulemisten varassa, vaikka on kansanedustaja ja valtionvarainvaliokunnan jäsen. Alasajoon hän viittaa vain mainitessaan, että ympäristölupaan on kuulunut alusta asti säännöllisesti päivitettävä alasajosuunnitelma, jonka hän arvelee tulevan nähtäväksi aikaisintaan uudessa ympäristöluvassa.

Aalto perää kaivokselta myös ympäristöluvan noudattamista ja laittomuuksien, kuten jätevesien lisäjuoksutusten lopettamista vesistöihin. Lisäksi hän esittää syytöksen kirjanpitotempusta, jolla Talvivaaran tulos saatiin näyttämään positiiviselta viime vuoden lopussa. Aallon mukaan tulos oli saatu aikaiseksi malmikasojen spekulatiivisella arvonnostolla.

– Jos realisoimatonta omaisuuden arvoa kirjataan ylös, toki toiminta saadaan näyttämään positiivisemmalta. Herääkin kysymys, onko tässä kirjanpitotempussa noudatettu kirjanpitolain varovaisuusperiaatetta.

Lue myös Uuden Suomen vastaavan päätoimittajan Markku Huuskon näkökulma: Miten nyt suu pannaan, Ville Niinistö?