Sampo Terho (ps.)Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Perussuomalaisten euroedustaja Sampo Terho on korvin kuullen huvittunut Euroopan parlamentin tämänpäiväisestä päätöslauselmasta, joka moittii Suomen Schengen-politiikkaa populistiseksi.

Terho äänesti Suomen kannan mukaisesti tänään Schengen-asiassa. Suomen kantaa puolusti myös keskustan Hannu Takkula. Vastaan olivat ainakin demarien Mitro Repo ja Liisa Jaakonsaari sekä kokoomuksen Ville Itälä.

Sampo Terho lukee Uudelle Suomelle sähköpostiinsa tulleen tiedotteen otsikkoa ja nauraa ääneen.

- "Parlamentti ei halua Bulgarian ja Romanian jäävän populismin panttivangiksi". Tässä taisi tulla terveiset Suomelle, Terho sanoo.

Myös keskustan Hannu Takkula pitää parlamentin näpäytystä kummallisena. Takkula kertoo äänestäneensä päätöslauselmaa vastaan.

- Tämä asia ei kuulu parlamentille. Se on jäsenmaiden asia. Täällä tuntuu olevan halua puuttua asioihin, jotka eivät kuulu parlamentille, Takkula ihmettelee.

Takkula perustelee Suomen kannan mukaista äänestystään sillä, että Bulgariassa ja Romaniassa ongelmat eivät ole ratkenneet. Samaa mieltä on Sampo Terho.

- On pelättävissä, että järjestelmä ei toimisi, jos Bulgaria ja Romania ovat mukana. Nämä maat hyväksyttiin liian aikaisin, Terho perustelee.

Ehdot täyttyivät

Suomi ja Hollanti hylkäsivät Eurooppa-neuvoston kokouksessa syyskuussa Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden. Sopimuksen mukaisesti uusia Schengen-jäseniä voidaan ottaa vain yksimielisesti.

Kokoomuksen Ville Itälä puolusti hylättyjen Schengen-jäsenyyttä sillä, että maat täyttävät kaikki Schengen-sopimuksen ehdot.

- Jos ehdot täyttyvät, on vaikea mennä sanomaan, että nyt ei pidä hyväksyä jäseniksi, Itälä sanoo Uudelle Suomelle.

Itälän mukaan hylkäyksen syyt, kuten korruptio ja maiden vähemmistökysymykset, eivät liity rajavalvontaan. Myös Itälä on sitä mieltä, että Romania ja Bulgaria otettiin Schengen-prosessiin liian aikaisin. Nyt tuota virhettä on hänen mukaansa kuitenkin turha korjailla.

Parlamentin päätöslauselman tarkoitus on painostaa Suomea ja Hollantia hyväksymään uudet Schengen-jäsenet helmikuussa, kun asiaa käsitellään seuraavan kerran.