Ensi kevään eurovaalien jälkeen EU-parlamentissa voidaan joutua pohtimaan, mihin ryhmään mahdollisen vaalivoiton saavat äärioikeiston edustajat huolitaan.

Esimerkiksi Ranskassa äärioikeistolaisen Front Nationalin eli kansallisen rintaman uskotaan saavan äänivyöryn eurovaaleissa.

– On nousemassa aivan uusi mahdollinen ryhmä niin sanotuista äärioikeistolaisista edustajista lähinnä Front Nationalin johdolla, perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho sanoi perjantaina parlamentin pressikahveilla Helsingissä.

Terhon mukaan määrällisesti Ranskan kansallinen rintama voisi saadaan parlamenttiryhmän aikaiseksi yksinäänkin. Parlamenttiryhmässä pitää kuitenkin olla edustettuna vähintään seitsemän jäsenmaata.

Terhon mukaan perussuomalaiset ei lähde samaan parlamenttiryhmään kansallisen rintaman edustajien kanssa.

– Perussuomalaiset eivät missään olosuhteissa ole kiinnostuneita tästä ryhmästä, Terho sanoi.

Lokakuussa tehtyjen kyseytutkimuksen perusteella joka neljäs ranskalainen äänestäjä olisi valmis äänestämään eurovaaleissa Marine Le Penin johtamaa äärioikeistolaista, maahanmuutto- ja eurokriittistä Front Nationalia.

Myös muissa keskeisissä euromaissa on merkkejä oikean äärilaidan puolueiden noususta. Le Pen ja Hollannin äärioikeiston johtaja Geert Wilders ovat puhuneet myös voimiensa yhdistämisestä.

Äärioikeiston mahdollinen nousu eurovaaleissa nousi puheenaiheeksi EU-parlamentin Suomen tiedotustoimiston pressikahveilla perjantaina.

Euroopan talouskriisin ja sen hoitotoimien uskotaan lisäävän etenkin kriittisesti euroon ja EU:n yhtenäistymiseen suhtautuvien äänestysintoa. Tähän asti esimerkiksi Suomessa äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on jäänyt noin 40 prosenttiin.

Terhon mukaan eurokriittisten edustajien määrä voi jopa tuplaantua ensi kevään europarlamenttivaaleissa.

– EU-kriittisiä voi sanoa parlamentissa olevan nyt sata edustajaa. Kun parlamentin koko on tällä hetkellä 766 edustajaa. Kuvittelisin määrän vähintään tuplaantuvan tämän jälkeen, Terho sanoi.

Terhon mukaan tavoitteena on saada aikaiseksi vaalien jälkeen yksi eurokriittisten edustajien ryhmä, joka voisi olla jopa kolmanneksi suurin parlamenttiryhmä. Nyt eurokriittiset ehdokkaat ovat hajallaan eri ryhmissä.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa totesi perjantaina, että äärioikeiston nousu voisi halvaannuttaa koko parlamentin toiminnan. Sarvamaan mukaan siitä on merkkejä jo nykyisessä parlamentissa.

– Toivon, että sinne valitaan Sampon kaltaisia fiksuja EU-kriittisiä edustajia. Yhtään enemmän ei tarvita niitä, jotka tulevat halvaannuttamaan koko parlamentin toiminnan, Sarvamaa sanoi.

Sarvamaa totesi, että jos kansallinen rintama saa kevään vaaleissa murskavoiton, puolueen edustajat saavat joka tapauksessa valtaa parlamentissa.

– Missä nämä Front Nationalin tyypit istuisivat, jos he eivät pysty perustamaan omaa ryhmää, Sarvamaa kysyi.