Tietovuotaja Edward Snowden on ollut moskovalaisella Šeremetjevon lentokentällä nyt reilun viikon.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Snowdenin kohtalo on Venäjän viranomaisten käsissä.

– Heillä (Venäjän viranomaisilla) on valtuudet olla päästämättä häntä pois, hän on käytännössä pidätettynä Venäjällä, Aaltola sanoo Uudelle Suomelle.

Snowden kertoi tietovuotojärjestö Wikileaksin kautta, että Yhdysvallat on peruuttanut hänen passinsa. Yhdysvalloissa häntä epäillään vakoilusta.

23. kesäkuuta Moskovaan saapunut Snowden on siis käytännössä paperittomana panttivankina lentokentän kansainvälisellä alueella. Rikosepäily riittää syyksi peruuttaa passi.

– Ne (passit) eivät ole elinikäisiä. Ne on saatu tietyillä perusteilla, ja ne voidaan peruuttaa tietyillä perusteilla, Aaltola sanoo.

Snowden tuskin shoppailee lentokentän merkkiliikkeissä, vaan lähinnä odottaa kentän transit-alueella. Aaltola uskoo, että Snowdenin omat mahdollisuudet päättää kohtalostaan ovat ”lähellä nollaa”.

Obaman hallinnolle valtavasti julkisuuttaa saanut, Yhdysvaltojen hallinnon turvallisuuselimen NSA:n tiedustelutietoja vuotanut Snowden on äärimmäisen kiusallinen tapaus.

Aaltolan mukaan on ”päivänselvä asia”, että valtiot vakoilevat toisiaan. Kiinni vakoilusta ei kuitenkaan kannattaisi jäädä.

– Suomenkin signaalitiedustelu vakoilee naapurimaita. Kenellekään ei ole yllätys, että Yhdysvallat vakoilee kaikkia mahdollisia kohteita maailmassa. Jos siitä jää kiinni, se on vähän huono, Aaltola toteaa.

Vähän vaihtoehtoja

Snowdenin kerrotaan hakeneen turvapaikkaa useasta maasta. Suomen ulkoministeriö on vahvistanut hänen tiedustelleen turvapaikkaa myös Suomesta.

Turvapaikan saaminen edellyttää usein sitä, että hakijan on henkilökohtaisesti haettava sitä kohdemaassa. Snowden on siis pystynyt lähinnä tiedustelemaan suojelun mahdollisuutta eri maista, ei hakemaan varsinaista turvapaikkaa.

Suomen sisäministeriö muistutti tänään, että myös Suomen ulkomaalaislain mukaan turvapaikkaa on haettava Suomessa. Käytäntö on sama valtaosassa Euroopan maista.

– Lähtökohtaisesti hänen pitäisi hakea turvapaikkaa Venäjältä, koska hän on Venäjällä. Tai sitten Venäjä voi halutessaan mahdollistaa hänen pääsynsä sellaiseen maahan, josta hän voi sen saada, Aaltola sanoo.

Snowden on kiusallinen tapaus myös Venäjälle.

Vaikka Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat viime aikoina kylmenneet, välien säilyttäminen on Venäjälle kuitenkin tärkeää sen kansainvälisten tavoitteiden vuoksi.

Venäjäkin saattaa siis haluta Snowdenista eroon, vaikka presidentti Vladimir Putin onkin sanonut, ettei Venäjä aio luovuttaa häntä Yhdysvaltoihin.

Snowdenille turvapaikan myöntävä maa voi saada positiivista kansainvälistä julkisuutta. Aaltola muistuttaa, että samalla turvapaikka kuitenkin heikentäisi sen myöntäneen maan suhteita Yhdysvaltoihin. Snowdenilla tuskin on siis kovin montaa vaihtoehtoa.

Vaihtoehtoja rajoittaa myös se, että Šeremetjevolta ei ole suoria lentoja kovin moneen maahan. Snowden ei voi noin vain vaihtaa lentoa missä tahansa.

– Jos hän lentää vaikka Lontooseen, voisin kuvitella, että Britannian viranomaiset hänet pidättävät, Aaltola sanoo.

Venäjä neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa

Venäjä on saanut tapauksessa paljon positiivista julkisuutta, vaikka tapaus on kiusallinen myös Venäjälle.

Venäjää on syytetty viime aikoina useista ihmisoikeus- ja sananvapausrikkomuksista, mutta Snowdenin avulla Venäjä on voinut kiillottaa omaa kilpeään.

Nyt Venäjä todennäköisesti neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa siitä, millä ehdoilla Snwoden saisi jäädä Venäjälle tai millä ehdoilla hänet luovutettaisiin takaisin kotimaahansa Yhdysvaltoihin.

Snowden tosin on jo vetänyt turvapaikkahakemuksensa pois Venäjältä sen jälkeen, kun Putin oli asettanut turvapaikan saamiseksi ehdot. Putinin mukaan Snowden saa jäädä vain, jos hän lopettaa tietojen vuotamisen.