Espanja jakautui entistä pahemmin vastakkaisiin leireihin sunnuntain parlamenttivaaleissa, jotka olivat jo toiset vaalit tänä vuonna ja neljännet viimeisen neljän vuoden sisällä.

Oikealla äärilaidalla kannatuksensa tuplasi vahvasti espanjalaiskansallinen, valtioyhtenäisyyttä puolustava Vox, joka vaatii tiukkoja otteita Katalonian separatistien taltuttamiseksi.

Vasta vuosi sitten Espanjan politiikkaan rynnistänyt Vox sai äänistä nyt 15 prosenttia, ja nousi maan kolmanneksi suurimmaksi parlamenttipuolueeksi.

Maltillisena pidetyn liberaalipuolue Ciudadanosin suosio romahti samalla pahasti.

Myös Katalonian separatistien äärilinja vahvistui, sillä parlamenttiin nousi vasemmisto-anarkistinen ryhmittymä CUP kolmanneksi separatistipuolueeksi. Separatistien ääniosuus pysyi suunnilleen ennallaan.

Oman valtion perustamiseen pyrkivillä Katalonian separatisteilla on parlamentissa yhteensä 23 edustajapaikkaa vajaan seitsemän prosentin ääniosuudella. Heitä tukee baskien äärivasemmiston Bildu.

Lisäksi uusvasemmiston Podemos-ryhmät myötäilevät separatisteja, mikä vaikeuttaa vasemmiston koalitiohallituksen muodostamista.

Oikeistopuolueilla ei ole riittävää hallituspohjaa Voxin jytkystä huolimatta.

Virkaatekevän sosialistien vähemmistöhallituksen pääministeri Pedro Sánchez ajoi maan uusintavaaleihin odottaen vahvistavansa omia asemiaan, mutta toisin kävi.

Sánchezin sosialistit menettivät kolme paikkaa, vaikka nousivat taas suurimmaksi puolueeksi 28 prosentin kannatuksella.

Sánchez on luvannut Espanjalle isoon ääneen vasemmistolaista "edistysvoimien" talouspolitiikkaa, jonka ydin on yritysten ja suurituloisten verotuksen kiristäminen hyvinvointivaltion menojen kattamiseksi.

Yöllä tuloksen selvittyä hän julisti, että koska sosialistit ovat vaalivoittajia, "on kaikkien nyt hyväksyttävä maalle sosialistien johtama edistyshallitus".

Mutta "edistyshallitus" vaatii jälleen Katalonian separatistien tukea, ellei Sánchez muuta suuntaa ja hae yhteistyötä Espanjan toisen vanhan suurpuolueen, keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen kanssa.

Sitä ei pidetä todennäköisenä, sillä vasemmisto–oikeisto-kuilu on Espanjassa perinteinen ja syvä.

Kansanpuolue eteni tällä kertaa merkittävästi edellisvaalien romahduksen jälkeen. Yhteistyö voisi tuoda vakaan, enemmistöpohjaisen hallituksen, jota talouselämä ja monet kommentaattorit Sánchezilta toivovat.

Kansanpuolueen talouslinjana kuitenkin ovat veronkevennykset ja valtion menojen karsinta. Puoluejohtaja Pablo Casado sanoi vaaliyönä, että linjojen yhteensovittaminen edellyttäisi sosialistien vastaantuloa.

Casadon mukaan Sánchezin itsensä olisi ”syytä miettiä tulevaisuuttaan”. Oikeiston silmissä Espanjaa piinaavien hallitusongelmien nimeksi alkaa kiteytyä Pedro Sánchez.

Väkivaltaisen hajoamisuhan alla elävä maa on ollut ilman toimivaa parlamenttia viime helmikuusta asti. Tälle vuodelle ei saatu aikaan budjettia, ja ensi vuoden budjetti vaatisi uuden hallituksen, joka myös saa budjetin hyväksytyksi parlamentissa.

Hallituskysymyksen vatvonta alkanee kiivaana heti maanantaina. Ennen vaaleja Sánchez lupasi, että Espanjalla on uusi hallitus ennen joulukuun puoliväliä. Hän on hallituksen muodostajana jälleen täysin ohittamaton, ellei luovu puoluejohtajan virasta.