Presidentti Martti Ahtisaari tuo paljon huomiota osakseen saaneessa keskustelukirjassa ajatuksiaan julki harvinaisen suorasanaisesti. Ay-liikkeen ja entisen puolueensa SDP:n arvostelun lisäksi hän pohtii muun muassa huumepolitiikkaa sekä islaminuskoa Euroopassa.

Alla muutamia poimintoja eilen julkaistusta kirjasta Miten tästä eteenpäin (Docendo 2016).

1. Miedot huumeet

Puheena on marijuanan laillistaminen tietyissä Yhdysvaltain osavaltioissa. Mediavaikuttaja Tapani Ruokanen arvioi, että tämä tulee vähentämään rikollisuutta. Ministeri Jaakko Iloniemi toteaa, että keskustelua käydään maailmalla siitä, pitäisikö lievät huumeet vapauttaa.

– Joka todennäköisesti on ihan tolkun ajatus, kommentoi Martti Ahtisaari.

Toisaalta hän pohtii alkoholiveron kiristämistä.

– Alkoholivero tuottaa 1,4 miljardia ja sen terveyshaittoihin käytetään neljä miljardia. Pitäisikö tämä kääntää toisinpäin? hän pohtii.

2. Kauhuskenaario

Toisaalla kirjassa rauhannobelilla palkittu Ahtisaari tuo esiin oman kauhuskenaarionsa. Kyse on Lähi-idän tilanteesta sekä Israelin ja palestiinalaisalueen konfliktista. Keskustelussa todetaan, että nykyinen pattitilanne sopii Israelille.

– Niin kauan, kunnes joku käyttää atomiasetta ja hävittää Israelin. Se on minun kauhuskenaarioni, Ahtisaari sanoo.

– Ydinhyökkäys Israeliin on kauhuskenaario, holokausti kakkonen.

Hän mukaansa Israel käyttäytyy itse niin, että se suorastaan kutsuu tällaista onnettomuutta. Ahtisaaren mielestä ydinhyökkäyksen aiheuttajan ei tarvitse olla palestiinalainen, vaan ”se voi olla joku kaheli terroristiryhmä”.

– Pakistanilta oli 40 ydinasetta teillä tietymättömillä. Venäjältä voi rahalla ostaa melkein mitä vain, hän sanoo terroristien mahdollisuudesta hankkia ydinase.

3. Islam ja eurooppalainen arvopohja

Ahtisaaren mukaan tarpeellinen viesti on, että ”kaikki uskonnot ovat tervetulleita Eurooppaan”. Hän asettaa tälle kuitenkin yhteiskunnallisessa mielessä tiukat reunaehdot.

– Silti et voi asettaa kyseenalaiseksi eurooppalaista arvopohjaa, jos haluat elää Euroopassa.

Iloniemi kysyy, tarkoittaa Ahtisaari ”maassa maan tavalla” -ajatusta. Tämä vahvistaa asian.

– Jos islaminuskoiset eivät voi hyväksyä meidän oikeusvaltiotamme, heillä ei ole mitään asiaa tänne, presidentti sanoo.

4. EU:n romuttaminen

Ahtisaari pitää nykyistä Euroopan unionia lähes toimintakyvyttömänä etenkin kansainvälisissä konflikteissa, joihin hajanaisen unionin on vaikea muodostaa yhteisiä vahvoja kantoja.

– Kun britit lähtevät EU:sta, voitaisiinko ajatella, että EU romutetaan? Silloin voitaisiin ottaa pohjaksi ryhmittymä, johon kuuluvat Saksa, Englanti, Ranska ja Pohjoismaat, Ahtisaari toteaa.

– Kysymys on vain siitä, kykenisikö tämä olemaan yhtenäinen joukko ulkopolitiikassaan, hän jatkaa.

Ahtisaaren hahmotelmassa mukaan otettaisiin ”vain ne valtiot, jotka ovat vakavasti otettavia läntisiä demokratioita”.

– Kaikista nykyisistä EU-maista ei valitettavasti voi tätä sanoa. Italiassa mafiosot, rosvojoukko käyttää valtaa. Kreikassa taloudenpito on täysin holtitonta, valtio vääristelee virallisia tietojaan. Entä sitten Romania, Bulgaria. Miksi ihmeessä tämmöisiä maita on mukana? nobelisti suomii.

Lue myös: Ahtisaari ryöpyttää: ”Demarit ja ay-liike ovat romuttamassa hyvinvointivaltiota”

Lue myös: Ahtisaaren toive ay-liikkeelle: Ottakaa mallia kolmesta herrasta 90-luvulta