RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson oikoo kohua herättänyttä lausuntoaan Ahvenanmaan asemasta. Henrikssonin mielestä on täysin väärä tulkinta, että hän olisi esittänyt Ahvenanmaan irtautumista Suomesta ellei ruotsinkielisten asemaa turvata.

Hän sanoo esittäneensä vain huolensa siitä, että Suomelle voi syntyä ongelmia, jos maan hallinto ei jonain päivänä enää onnistu kommunikoimaan Ahvenanmaan kanssa ruotsiksi. Hänen mukaansa Ahvenanmaalla on jo pieni vähemmistö, joka puhuu itsenäisyydestä tai suuntaa katseensa toiseen ilmansuuntaan.

-Meillä ei ole mitään syytä ruokkia tällaisia ajatuksia heikentämällä ruotsin asemaa, Henriksson toteaa tiedotteessaan ja painottaa, että Ahvenanmaa on osa Suomea.

-Meidän pitää valtionhallinnossa toimia niin, että maakunnassa valtaenemmistö myös tulevaisuudessa kokee tämän hyvänä asiana.

Myös Ahvenanmaan maakuntapäivien puhemies Roger Nordlund (kesk.) sanoi tiistaina STT:lle, että hän on huolissaan ruotsin kielen aseman kehityksestä Suomessa.

Nordlundin mukaan meneillään on kamppailu, jossa ruotsia ajetaan ahtaammalle päätös päätökseltä.

Hän muistutti, että itsehallintoa Ahvenanmaalle tarjosivat aikoinaan Suomen hallitus ja eduskunta, ja siihen sisältyi takuu ruotsin kielen ja kulttuurin säilyttämisestä.