Sisäministeri Paula Risikko (kok.) peräänkuuluttaa parempaa puuttumista syrjäytymiseen Suomessa Imatran viime viikonlopun tapahtumien jälkeen.

– Syrjäytyminen yksi suurimmista sisäisen turvallisuuden uhkista, Risikko sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tänään.

Risikko toteaa, ettei hän ole pelkästään Imatran tapahtumien seurauksena herännyt asiaan, vaan pohtinut sitä jo pitkään. Imatran ampumistapaus tuo asian kuitenkin jälleen julkiseen keskusteluun. 23-vuotiasta miestä epäillään kolmen ihmisen ampumisesta. Poliisi ei ole saanut täyttä selvyyttä motiivista, mutta pitää todennäköisenä, että teon taustalla ovat mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen.

Risikko kertoo kokoavansa nyt keskeiset ministerit pohtimaan sitä, miten syrjäytymiseen voitaisiin puuttua paremmin. Monitahoiseen ongelmaan tarttumista vaikeuttaa se, ettei syrjäytyminen varsinaisesti kuulu millekään yksittäiselle ministeriölle.

– Äidit ja isät ottaa minuun paljon yhteyttä. Jos ei ennaltaehkäisy toimi emmekä saa hoitoa ja apua näille henkilöille, ne ovat sitten siellä poliisilla tai pahimmillaan hautaustoimistojen asiakkaina, Risikko sanoo.

– Valmistaudumme Suomen 100-vuotisjuhlaan, jonka teema on yhdessä. Peräänkuulutan sitä, että todella tehtäisiin sitä [syrjäytymisen ehkäisyä] yhdessä, Risikko totesi.

Risikon mielestä ongelma on se, että kun henkilö syrjäytyy, on vaikea löytää matalalla kynnyksellä sitä viranomaista tai auttajaa, joka ottaisi asian hoitaakseen. Apua pitäisi Risikon mukaan saada heti, kun ensimmäinen epäilys syrjäytymisestä herää.

– Nämä henkilöt eivät itse koe tarvitsevansa [apua], äidit ja isät ovat voimattomia. Nuorilta tulee sellaista palautetta, että heitä pidetään flipperipallona ja sitten paluu lähtöruutuun. Kopin ottaja ja luotettava aikuinen pitää löytyä, Risikko sanoi.