Eduskunnan lähetekeskustelussa alkoholilain uudistuksesta nousi tänään esiin joidenkin vihreiden kansanedustajien muuttunut kanta siitä, pitäisikö vahvempien oluiden myyminen ruokakapoissa sallia.

Asian nosti esiin kansanedustaja Timo Heinonen (kok.), joka arvosteli kovin sanoin vihreiden mielenmuutosta. Tänäisessä istunnossa vihreiden joukosta prosenttirajan korotusta vastustivat äänekkäimmin Outi Alanko-Kahiluoto sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

–Nyt kyllä varmasti moni vihreiden äänestäjä on ihmeissään. Vaalikoneessa vielä vihreiden Alanko-Kahiluoto totesi, että olisi hienoa, jos vahvat oluet, jotka ovat maukkaampia, tulisivat kaupan hyllylle, Heinonen sanoi.

–Tuo puhe oli kyllä aivan muuta, mitä äsken kuulimme edustaja Alanko-Kahiluodolta. Aikamoista äänestäjien sumuttamista.

Alanko-Kahiluoto vastasi Ylen viime eduskuntavaalien vaalikoneessa kysymykseen mietojen viinien ja vahvojen oluiden tuomisesta ruokakauppoihin näin: ”Olisi hienoa, jos kotimaiset tilaviinit pääsisivät kauppojen hyllyille - Alkoa ei ole joka kylässä eikä paikkakunnalla. Vahvat oluet ovat myös kalliimpia ja maukkaampia, joten erikoisolut voisivat muuttaa juomakulttuuria maun suuntaan.”

Krista Mikkonen puolestaan muotoili vastauksensa näin: ”Kannatan erityisesti vahvojen oluiden myyntiä ruokakaupoissa, sillä monet pienpanimoiden erikoisoluet ovat vahvempia 4,7%, joka on nykyinen ruokakaupoissa myytävän alkoholin pitoisuusraja.”

Suuressa salissa Alanko-Kahiluoto vastasi Heinosen syytökseen heti. Hän huomautti, että samaan tapaan kuin muissakin puolueissa vihreissä edustajilla on vapaat kädet prosenttirajan suhteen. Hän viittasi siihen, että kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajan korotuksesta omatuntonsa mukaan, eikä ryhmäkuria tarvitsee noudattaa.

– Itse olen sitä mieltä, että jos kansanedustaja jostakin asiasta saa vahvaa asiantuntijoiden välittämää tietoa eri näkökulmista, maan parhailta asiantuntijoilta, silloin vastuullinen päättäjä voi muuttaa mieltään suhteessa edeltävään. Ja niin on myös tehtävä, Alanko-Kahiluoto vastasi.

Hän syytti hallituspuolueita siitä, että asiantuntijoiden lausuntoja ei ole kuunneltu.

–En ymmärrä itse sitä, että te pyyhitte pöydältä asiantuntijoiden näkemykset, ettekä ota niitä huomioon, kun teillä on selkeät laskelmat siitä, että tästä lakiesityksestä, sen kokonaisuudesta, ei ole kansantaloudelle hyötyä.

–Lukekaa oman lakiesityksenne perusteluteksti ja miettikää, voitteko todella ottaa vastuun tästä lakiesityksestä. Ette voi.

Myös vihreiden puheenjohtajaksi kesällä noussut Touko Aalto kertoo Uudelle Suomelle, ettei ole valmis äänestämään prosenttirajan korotuksen puolesta, vaikka vielä vaalikonevastauksessaan kannatti vahvoja oluita ja jopa viinejä ruokakauppoihin. Hän kuitenkin kiistää vaihtaneensa kantaansa. Lue tarkemmin Aallon alkoholilinjauksesta: Vaalikoneessa ”kyllä”, nyt ”ei” – Touko Aalto kertoo, kääntyikö takki alkoholilinjassa: ”Olen hyvin looginen tässä”

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto puolestaan on kääntänyt kelkkansa toiseen suuntaan. Ylen vaalikoneessa hän oli prosenttirajan korotusta vastaan, mutta kertoi eilen maanantaina Uudelle Suomelle aikovansa nyt todennäköisesti äänestää korotuksen puolesta. Myös Olli-Poika Parviainen (vihr.) kertoi kannattavansa korotusta, mutta hän kannatti korotusta jo Ylen vaalikoneessa.

Alkoholilain kokonaisuudistusta käsitellään kahtena esityksenä, sillä hallitus ei päässyt sopuun siitä, voisiko nykyistä vahvempia alkoholijuomia myydä myös ruokakaupoissa. Puolueet päätyivät lopulta malliin, jossa ensiksi äänestetään prosenttirajan nostamisesta omantunnon mukaan ja sen jälkeen yhtenä rintamana muun lakipaketin hyväksymisestä. Lakiuudistuksen käsittely alkoi tänään lähetekeskustelulla.

Päivitetty 20.9. Touko Aallon kommentin täsmennyksellä.

LUE LISÄÄ:

IV-olut tulee kauppaan? Kaksi vihreää paljasti tukensa – voi ratkaista täpärän äänestyksen

Nyt alkoi taistelu alkoholista – Päivi Räsänen siirtäisi III-oluen Alkoon

Näin alkoholilaki muuttuu: 15 pääkohtaa

Jymy-yllätys eduskunnassa: IV-olut ja limuviina tulossa sittenkin kauppaan

Alkoholisovun erikoinen seuraus: Vastustajakin iloitsee – laimeneeko 5,5 % sittenkin?

Riemu repesi kokoomuksessa – Happy hour -kielto kumotaan, olutkarsinat poistuvat