Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilä ihmettelee blogissaan, miksi Suomi antaa suuren veroedun ulkomaalaisille sijoittajille. Eestilä tarkastelee ongelmaa sähkön siirtoyhtiö Carunaan liittyvän kohun valossa. Hän myös tyrmää totaalisesti Energiaviraston toiminnan sähkön siirtohintoihin liittyen.

– Miksi ulkomaisten sijoittajien kannattaa ostaa yrityksiä Suomesta sellaisella hinnalla, jolla suomalaiset tahot eivät tarjouskilpailussa pysy mukana? Ulkomaisilla sijoittajilla on mahdollisuus maksaa 25 prosenttia ylihintaa suomalaisista yrityksistä, koska monimutkaisten korko- ja omistusjärjestelyjen avulla heidän ei tarvitse maksaa yhteisöveroa eikä osinkoa, kun voittoa ei tule.

– Veroetu on aikamoinen, kun kaksi veroelementtiä jää pois. Osingon korvaa veroparatiisiin ohjattu korko. Näin Suomen veromalli on ulkomaisten sijoittajien silmissä Viron veromalli potenssiin kaksi, Eestilä kirjoittaa.

LUE MYÖS: Suomen kaksi ”varmaa rahakonetta” – Sama ulkomainen firma rahastaa molemmilla

LUE LISÄÄ: Professori äimänä: Suomi teki taas ”digitat” – Miksi poliitikot myivät varman rahakoneen?

Hän toteaa, että korkomenojen vähennysoikeutta rajoitettiin tämän ongelman takia jo vuonna 2013, mutta laki on ilmeisesti yhä hampaaton. Toinen ihmetyksen aihe Estilälle on se, että monet poliitikot haluavat korjata ongelman EU-tasolla. Eestilällä on kuitenkin tarjota ratkaisu, jonka Suomi voi itse tehdä.

– Suomi ajautuu hyvää vauhtia tytäryhtiötaloudeksi, mutta varsinaisia tuotannollisia investointeja ei tule. Sivuvaikutuksena verotus muuttuu suomalaisia syrjiväksi ja ulkomaisille paratiisiksi. Oma käsitykseni yritysverotuksesta on selvä: Suomen on mahdollisimman pian otettava Viron veromalli käyttöön, Eestilä vaatii.

Lisäksi hän haluaa, että vuoden 2013 lakia arvioidaan uudelleen.

– Lähtökohtana pitäisi olla se, että jos verottaja pitää korkoa voitonjakona, voidaan korkovähennys jättää hyväksymättä.

Energiavirastoa Eestilä kritisoi kovin sanoin.

– Carunan kohtuuttomien siirtohintojen taustalla on Energiavirasto. Se on todella haksahtanut antaessaan monopoliyhtiöille oikeuden rahastaa tuplasti aikana, jolloin muut kärvistelevät laskevien hintojen maailmassa. Energiaviraston päätös on niin kohtuuton, että sen pitää korjata virheensä ja tehdä uusi päätös, kansanedustaja vaatii.

LUE MYÖS: Konkariekonomisti: Caruna-pomolla ”syytä olla kiitollinen” – tuotto tuplattiin juuri