Lähes koko Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) muuttuu mobiiliksi syksyllä uuden älypuhelinsovelluksen myötä, kertoo sairaala tiedotteessaan.

OYS kertoo, että Oulun seudun yhteispäivystyksessä siirrytään keväästä alkaen mobiiliin aikakauteen älypuhelimissa toimivan Hoitu- eli hoidon tuki -järjestelmän kautta. Järjestelmäpäällikkö Pasi Meriläinen kertoo tiedotteessa, ettei hänen tiedossaan ole, että ”missään muualla käytettäisiin älypuhelinta yhtä laajasti kuin mitä OYS tulee käyttämään Hoitua”.

Hoitu on otettu asteittain käyttöön yhteispäivystyksessä maaliskuusta lähtien, ja kaikkien hoitotiimien käytössä se on toukokuun loppuun mennessä.

– Syksyllä Hoitua aletaan käyttää potilastietojen kirjaamiseen myös vuodeosastoilla. Sen jälkeen lähes koko OYS muuttuu mobiiliksi sairaalaksi, tiedotteessa kerrotaan.

Hoitu on OYSin mukaan sekä toiminnanohjausjärjestelmä että potilastietojärjestelmän laajennus. Sovellus toimii niin pöytäkoneissa kuin älypuhelimissakin.

– Kirjaamme Hoituun muun muassa potilaalle tehdyt fysiologiset mittaukset, lääkkeiden annot ja lääkemääräykset sekä tehdyt toimenpiteet. Meidän ei enää tarvitse mennä jatkuvasti kansliaan tai hoitohuoneeseen katsomaan tietokoneelta, joko laboratoriotulokset tai röntgenkuvat ovat valmistuneet, kuvaa Hoitua kolme viikkoa käyttänyt sairaanhoitaja Päivikki Makkonen tiedotteessa.

– Järjestelmään tehdyt kirjaukset ovat koko tiimin nähtävissä välittömästi. Pystymme katsomaan älypuhelimesta potilaskohtaisesti, mikä hänen tilanteensa on. Mikä on kiireellisyysluokka? Onko potilas vasta tulossa ambulanssissa? Onko hänet jo haastateltu? Onko lääkäri katsonut hänet? Onko hänet määrätty osastolle, mutta siirtoa ei ole vielä tehty? hän jatkaa.

Järjestelmäpäällikkö Meriläisen mukaan Hoitu on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käytettävän Esko-potilastietojärjestelmän laajennusosa. Sairaanhoitopiiri on itse kehittänyt palkitun Esko-järjestelmän.

– Meillä on pitkä kokemus tietojärjestelmien käyttäjälähtöisestä kehittämisestä. Siksi päätimme toteuttaa Hoitun omana työnä. Tässäkin lähtökohtana on ollut hyvä käytettävyys ja tietoturva. Järjestelmä on modulaarinen ja se on tarvittaessa mahdollista integroida myös muihin potilastietojärjestelmiin, Meriläinen kertoo.