Puhdistusaineille tai muille kotitalouden kemikaaleille altistumisella, joko ennen tai jälkeen syntymän, voi olla yhteys lasten hengitysongelmiin.

European Respiratory Journal-lehdessä julkaistun brittiläistutkimuksen mukaan pienillä lapsilla, joiden äidit raskausaikanaan säännöllisesti käyttivät siivouksessa puhdistusaineita, oli suurempi riski hengityksen vinkumiselle kuin muilla vertaisillaan.

Mitä useammin äidit käyttivät valkaisuaineita, desinfiointiaineita, lasinpesuaineita ja hyönteismyrkkyjä sitä suurempi todennäköisyys oli lapsen hengitysongelmille ennen seitsemää ikävuotta.

Voidaan myös olettaa, että äidit, jotka raskauden aikana säännöllisesti käyttävät puhdistuskemikaaleja, käyttävät niitä myös synnytyksen jälkeen. Näin ollen pienen lapsen hengitystiet altistuvat kemikaaleille jatkuvasti aiheuttaen tulehdustilan.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan todisteta suoraa yhteyttä puhdistuskemikaalien ja hengitysongelmien välille, eikä syyn mekanismeja tarkemmin tiedetä. Suosituksia ei siis ainakaan vielä voida antaa.