Uuden Suomen tietoon tuli pikkulasten vanhempien erikoinen hoitojärjestely. Virkamiesten mukaan yksityisen hoidon tuella kikkailu on mahdollista, mutta todistettuja tapauksia ei haastateltujen tiedossa ole.

Esimerkkitapauksessa kaksi äitiä on ilmoittanut lapsensa ristikkäin toistensa hoitoon. Molemmat ovat hakeneet ja saaneet järjestelylle yksityisen hoidon tukea, mutta lapset ovat tosiasiassa yleensä olleet vuorotellen jommallakummalla äidillä hoidossa.

Kelan etuuspäällikkö Suvi Onninen myöntää, että tällaiset hoitoringit ovat mahdollisia, mutta hänen tiedossaan ei ole yhtään tapausta. Myöskään Helsingin kaupungin varhaiskasvatusvirastossa ei ole tietoa vastaavista tapauksista.

Helsingin kaupungin varhaiskasvatusviraston kehittämispäällikkö Mikko Mäkelä korostaa, että tällainen toiminta ei ole lainmukaista.

–Lakihan edellyttää, että jos saa yksityisen hoidon tukea, lapsen pitää olla hoidossa sillä ihmisellä, mihin sitä haetaan. Jos tällainen tapaus tulisi esiin, niin varmaan juteltaisiin heidän kanssaan, Mäkelä sanoo Uudelle Suomelle.

–Jos ihmiset haluaisivat oikeasti hoitaa ristiin toistensa lapsia, sitä ei mikään laki kiellä, mutta se ei käy, että haetaan yksityisen hoidon tukea ja sitten lapset ovat kuitenkin omien vanhempiensa kanssa, hän lisää.

Uuden Suomen tiedossa olevassa tapauksessa lapset ovat olleet vuorotellen molempien perheiden hoidossa.

– Kyllähän se silloin selkeästi on väärinkäytös, Mäkelä kommentoi.

Kelan Onnisen mukaan tällaiset hoitoringit eivät näy Kelalla yksityisen hoidon tukea myönnettäessä.

–Jos tuen myöntämiseksi Kelalle on kaikki tarvittavat tiedot, niin myönnämme tuen, hän kertoo Uudelle Suomelle.

Kelalla on tiedot ihmisistä, joille yksityisen hoidon tukea maksetaan, ja tiedot niistä ihmisistä, jotka hoitavat lapsia. Onnisen mukaan näitä tietoja ei kuitenkaan Kelalla tällä hetkellä "ajeta ristiin" eli vertailla, saako joku samaan aikaan yksityisen hoidon tukea kuin hoitaa jonkun toisen lapsia.

Kunnat haastattelevat hoitajat, jotka palkataan yksityisen hoidon tuella.

–Kun perhe palkkaa kotiinsa hoitajan, katsomme työsopimukset läpi. Samoin se, että kaikki työnantajan velvoitteet, kuten työeläkemaksut ja vakuutukset ja muut hoidettu. Sellainen kontrolli siinä on.