Vaalit eivät olekaan salaiset, kirjoittaa rovaniemeläinen paikallisvaikuttaja Miikka Keränen (vihr.) Puheenvuoron blogissaan.

Eduskuntavaaleissa 2015 ehdolla ollut varavaltuutettu on tarkkaillut omia ääniään Ylen avoimen vaalidatan perusteella.

– Äitini puoliso ei äänestänyt minua eduskuntavaaleissa. Eikä äänestänyt muuten kukaan hänen sukulaisistaan. En tiedä tätä siksi, että he olisivat minulle tämän kertoneet. Tiedän sen, koska vaalitulokset on avointa dataa, josta se käy selvästi ilmi, Keränen kirjoittaa.

– En saanut eduskuntavaaleissa ainuttakaan ääntä Posiolta. Siellä on kuitenkin kirjoilla äitini kihlattu sekä hänen sukulaisensa. Kivitaipaleelta sain vain kaksi ääntä, moni sukulainen jätti siis sielläkin äänestämättä.

Keräsen mielestä avoin vaalidata rikkoo räikeästi hänen sukulaistensa oikeutta vaalisalaisuuteen.

– Vaalisalaisuuden ideana on toki estää, ettei tarvitse kertoa, että ketä äänesti. Mutta mielestäni myös se tieto, että ketä ei äänestänyt, pitäisi laskea osaksi oikeutta vaalisalaisuuteen, Keränen kirjoittaa.

– Ehdotankin, että pienten äänimäärien kohdalla ei paljasteta aivan tarkkaa tietoa äänistä. Esimerkiksi minun vaalituloksesta voisi nähdä, että sain alle 5 ääntä Posiolta. Tietäisin toki silti, että eivät aivan kaikki perhetutut äänestäneet, mutta en voisi tietää varmasti, ettei kukaan. Silloin se olisi aivan ehdokkaan omalla vastuulla, että jaksaako moisella päätään vaivata, Keränen esittää.