– Yhdistys on tullut jäädäkseen, sanoo Aito avioliitto -yhdistyksen perustajajäsen Veikka Mattila.

Aito avioliitto -yhdistys pyrkii kumoamaan viime syksynä eduskunnassa hyväksytyn lain sukupuolineutraalista avioliittolaista. Keväällä Aito avioliitto julkisti oman vasta-aloitteensa, jonka on allekirjoittanut jo 60 000 suomalaista Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelun mukaan. Jos kannatuskorttien tarkastuksessa yli 50 000 hyväksytään, aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) on todennut, että vasta-aloite saa sekin asiallisen ja arvokkaan kohtelun.

Mattila kertoo Uudelle Suomelle, että aloitteen takana oleva yhdistys on suunnitellut jo seuraavaa tavoitettaan.

– Kun seuraava opetussuunnitelma julkaistaan vuonna 2016, olemme haukkoja sen suhteen, ettei sinne ujuteta mitään sellaista, mikä rikkoo meidän käsitystämme perheestä ja sukupuolesta, Mattila sanoo.

Avioliittolain uudistus jakaa selvästi suomalaisia niin eduskunnassa kuin sen ulkopuolellakin. Viime eduskunnassa lakivaliokunta ehdotti tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä, mutta eduskunta hyväksyi sen kahdessa käsittelyssä äänin 105–92 ja 101–90.

Tahdon-kampanjan teettämän kahden kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista tukee tasa-arvoista avioliittoa. Aito avioliitto -yhdistys teetti oman kyselynsä eri sananmuodoin ja tuloksena 46 prosenttia suomalaisista kannatti avioliiton palauttamista miehen ja naisen väliseksi. 40 prosenttia vastaajista vastusti tätä, eli kannatti uutta, voimaan tulevaa sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Narinkkatorilla kansan jakaantumisen huomaa heti: kun yksi kävelee päätä pahkaa allekirjoittamaan kannatuslomaketta, huutaa toinen, että aloite on ”ihan paskaa”. Suurin osa kieltäytyy yhdistyksen lehtisistä nätimmin.

– Tuosta saa energiaa. Jos meitä ei solvattaisi, niin ei tämä herättäisi tunteita, eikä tällä olisi merkitystä, Mattila kertoo.

– Monilla on kuitenkin käytöstavat, vaikka he eri mieltä olisivatkin.

Hän on kerännyt kannatuskortteja muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja Turun Kansanlähetyspäivillä. Kristillisyyteen onkin usein vedottu, kun julkisessa keskustelusta miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta on puhuttu. Mattila myöntää, että monille se on tärkein syy, vaikka yhdistyksen perustajien joukossa on myös agnostikko ja ateisti.

– Myös perinteisessä duunariporukassa, yli 50-vuotiaiden miesten keskuudessa ollaan paljon samaa mieltä, vaikka he eivät hengellisiä asioita välttämättä samalla tavalla pohtisikaan. Vanhempi duunariporukka on paljon konservatiivisempaa kuin nuoret vihreät tai vasemmistolaiset. Olen havainnut, että sama näkyy myös perussuomalaisten kannatuksessa, arvioi Mattila.

Narinkkatorilla yhdistys perustelee kantaansa ennen kaikkea ”lapsen parhaalla”. Mattilan mielestä lapsen etu on sukupuolikysymys ja hän sanoo, että parasta on, jos perheessä on äiti ja isä.