Vihreät pitää keskustan turvapaikkalinjausta pikakäännytyksistä järjettömänä. Keskustan mielestä turvallisista maista tulevat pitäisi käännyttää jo rajalta Dublin-asetuksen mukaisesti. Vihreistä tyrmätään linjaus Uudelle Suomelle.

Keskustan eduskuntaryhmän valmistelemassa linjauksessa muistutetaan EU:n Dublin-asetuksesta. Sen mukaan ensimmäisen maan, johon henkilö ilmoittautuu turvapaikanhakijaksi, pitää ottaa hakemus käsittelyyn. Puolue peräänkuuluttaa perjantaina julkaistussa linjauksessa tämän periaatteen tiukkaa noudattamista myös käytännössä. Keskusta muistuttaa, että esimerkiksi merkittävä kauttakulkumaa Ruotsi on turvallinen.

Pikakäännytyksiä rajalta ovat vaatineet jo aiemmin perussuomalaiset.

Vihreiden turvapaikkapoliittista linjatyöryhmää vetänyt Katja Mannerström sanoo Uudelle Suomelle, että vihreät linjaa pikakäännytyksistä tismalleen päinvastoin kuin keskusta. Vihreät julkisti oman linjapaperinsa viime viikolla.

–Meidän mielestämme koko Dublin-sopimuksen palautusjärjestelmä pitäisi hylätä. Se on jo osoittautunut totaalisen toimimattomaksi ja kuormittaa aivan liikaa tiettyjä maita. Se ei ole kestävää EU:n kannalta, Mannerström sanoo Uudelle Suomelle.

Sen sijaan vihreät kannattaa EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja vastuunjakoa, jossa Suomikin kantaisi suurempaa vastuuta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta sen sijaan, että tietyt maat, kuten Italia ja Kreikka, kuormittuvat liiaksi. Mannerström kysyy, haluaisiko Suomi vastaavasti jäädä yksin, jos meille tulisi yhtäkkiä esimerkiksi Venäjältä suuri määrä turvapaikanhakijoita.

–Pikakäännytys on järjetön ratkaisu. Aivan kuin laittaisi sydänkohtaukseen laastaria. Eihän sodista ja ilmastonmuutoksesta johtuva pakolaisuus katoa mihinkään sillä, että ihmisiä käännytetään Suomen rajalta Ruotsiin. Se on todellinen hätäratkaisu, jossa pyritään vain käpertymään omien rajojen sisälle, eikä se ole Suomen edun mukaista millään tavalla.

Mannerström ihmettelee, mitä järkeä olisi tehostaa turvapaikanhakijoiden käännytyksiä esimerkiksi Italiaan ja Kreikkaan, missä jo kamppaillaan liian suuren tulijamäärän kanssa.

–Aivan käsittämätön linjaus. Eihän siellä pystytä enää turvamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa, lastenoikeuksia tai ihmisoikeuksiakaan.

Mannerström muistuttaa, että Suomi on ottanut vastaan todella vähän turvapaikanhakijoita verrattuna moniin muihin maihin. Hän peräänkuuluttaa solidaarisuutta.

–Meille on vaikea tulla. Pitää tulla niin monen maan läpi, että Suomen ei käytännössä tarvitsisi ottaa turvapaikanhakijoita ollenkaan, jos Dublin-asetuksen kanssa oltaisiin todella tarkkoja. Minusta meidän ei pidä käyttää tätä hyväksemme, vaan olla se maa, joka myös kantaa vastuunsa.

Mannerström nostaa esiin Suomen äänestyskäyttäytymisen 120 000 turvapaikanhakijan sisäisistä siirroista päätettäessä. Suomi on sittemmin hoitanut tunnollisesti osansa siirroista toisin kuin moni muu maa, mutta äänesti syksyllä 2015 tyhjää.

–Se oli meidän mielestämme todella vastuutonta. Suomi äänesti näin sen takia, että perussuomalaiset halusivat. Suomi ei saisi olla rakentamassa mitään järkevää tai pitkäkestoista turvapaikkajärjestelmää EU:n sisällä, Mannerström sanoo ja muistuttaa keskustan yhteisestä hallitustaipaleesta perussuomalaisten kanssa.

Myös vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ja vs. puoluesihteeri Kaisa Hernberg ihmettelee keskustan linjausta Twitterissä.

– ”Siirretään turvap. hakijat muiden huoleksi” tuntuu olevan yleinen ratkaisuehdotus nykyään. Tilannehan ei toki sillä parane, hän twiittaa.

LUE MYÖS:

Keskusta: Pikakäännytykset käyttöön rajoilla – ”Ruotsi on turvallinen maa”

Turvapaikanhakijat: EU hautaa ”sisäisten siirtojen” järjestelmän? Nyt siirrytään uuteen pakolaisohjelmaan

Kansanedustaja: Dublin-menettely ei toimi – hälytyskellojen soitava koko Euroopassa

Demariaktiivikin hämmästyi vihreiden paperista: ”Tällainen maahanmuuttopolitiikan löysentäminen on täysin mahdotonta”

Simon Elo äimistyi vihreiden turvapaikkalinjauksista: ”Touko Aalto saatava vastuuseen”

”Suomen turvapaikkajärjestelmä on rikki” – vihreät julkaisi oman linjan

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”