Aivotutkija Daniel Levitin kertoo TedTalk-puheessaan siitä, miten kannattaa valmistautua stressaaviin elämäntilanteisiin. TED on voittoa tavoittelematon teknologiaan, viihteeseen ja muotoiluun keskittyvä yksityinen konferenssi.

Levitin uskoo, että jos tiettyjä asioita miettii jo etukäteen, saattaa pystyä välttämään ikävät tapahtumaketjut, sillä stressin keskellä ihmisen looginen päättelykyky sumenee.

Levitinin mielestä jokaisen ihmisen kannattaisi jo etukäteen pohtia suhtautumistaan terveydellisiin kysymyksiin. Hän huomauttaa, että meistä todennäköisesti lähes jokainen kohtaa jossain vaiheessa terveyteen liittyvän päätöksen, oli sitten kyseessä oma tai läheisen terveys.

Levitin ottaakin esimerkiksi tilanteen, jossa potilas kuulee lääkäriltä kolesterolinsa olevan koholla. Levitinin mielestä tätä esimerkkiä voi soveltaa myös taloudellisiin ja sosiaalisiin päätöksiin.

Levitinin hypoteettisessa tilanteessa potilaan kolesteroliarvot ovat koholla, joten lääkäri ehdottaa hänelle yleistä statiinilääkitystä.

- On olemassa tilasto, josta sinun pitäisi kysyä – josta useimmat lääkärit eivät halua puhua ja lääkeyhtiöt vielä vähemmän, Levitin sanoo TedTalk-puheessaan.

Tämä tilastoluku on hänen mukaansa NNT-luku eli potilasmäärä, joka on hoidettava, jotta yksi hyötyisi.

- [Lääkeyhtiö] GlaxoSmithKline arvioi, että 90 prosenttia lääkkeistä tehoaa vain 30–50 prosentilla ihmisistä, Levitin sanoo.

Yleisimmin statiinilääkkeen NNT-luku on Levitinin mukaan 300. Levitinin mukaan 300 ihmisen on käytettävä lääkettä vuoden ajan, jotta yksi sydänkohtaus tai muu vastaava ikävä seuraus estetään.

- Tässä vaiheessa sinun pitäisi kysyä toisesta tilastosta: sivuvaikutuksista, Levitin jatkaa.

Hänen mukaansa yleisimmän statiinilääkkeen kohdalla viisi prosenttia potilaista saa sivuvaikutuksia. Levitinin mukaan lopputulos on se, että 300 ihmisestä yksi saa avun, kun taas 15 saa sivuvaikutuksia.

- 15 kertaa todennäköisemmin lääkkeestä on sinulle haittaa kuin hyötyä, Levitin sanoo.

Levitin toteaa, ettei halua antaa ohjetta siitä, pitäisikö lääkettä ottaa vai ei. Hänen mielestään tällainen keskustelu potilaan ja lääkärin välillä pitäisi kuitenkin käydä.

- Sinulla on oikeus päästä käsiksi tällaiseen tietoon.

Levitin vakuuttaa, ettei hän ottanut esille statiinilääkkeen NNT-lukua ”shokkiarvon” takia, vaan samantyyppinen tilanne pätee moneen muuhunkin lääkkeeseen.

Levitin kehottaa valmistautumaan mahdolliseen stressaavaan tilanteeseen pohtimalla, millaisia kysymyksiä vastapuolelle kannattaa esittää.

Levitin on tullut tunnetuksi erityisesti aivoja ja musiikkia käsittelevistä menestyskirjoistaan.