Puolalaisen Warsaw Institute -ajatuspajan mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä järjestetyn huipputapaamisen yhtenä tarkoituksena oli varoittaa Suomea.

–Helsinki on viime vuosina selvästi alkanut lähentyä Natoa. Kremlissä tällaista ei ehkä hyväksytä ja Venäjä haluaisi vetää Suomen takaisin vaikutuspiiriinsä tai ainakin säilyttää Suomen ”ei kenenkään maana” Venäjän ja Naton välissä. Trump-Putin huippukokouksen yhtenä tarkoituksena oli varoittaa Suomea, ajatuspaja toteaa katsauksessaan.

Katsauksessa huomautetaan, että Venäjän armeija järjesti useita provokatiivisiksi kuvailtuja harjoituksia lähellä Suomen rajaa juuri ennen huippukokousta. Warsaw Institute nostaa erikseen esiin Venäjän armeijan Suursaareen tehdyn laskuvarjo-operaation ja korostaa, että Suursaari sijaitsee alle 40 kilometrin päässä Kotkasta.

–Moskovan tarkoituksena on muistuttaa suomalaisia heidän strategisesta sijainnistaan. Pitää muistaa, että Suomella on yli 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, katsauksessa todetaan.

Warsaw Instituten mukaan mitkään merkit eivät kuitenkaan viittaa siihen, että Suomi aikoisi taipua sen kiristykseksi kuvaileman venäläisten toiminnan takia. Ajatuspaja korostaa Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen toukokuussa tekemää sopimusta puolustusyhteistyöstä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu nosti tiistaina juuri puolustusyhteistyön esiin. Shoigun tulkinnan mukaan se mahdollistaa Suomen ja Ruotsin täyden osallistumisen Naton sotilasharjoituksiin. Vastavuoroisesta Nato saa Shoigun mukaan rajoittamattoman pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan sekä aluevesille. Shoigu katsoo, että tämä pakottaa Venäjän vastatoimiin.

Maanpuolustukorkeakoulun professori Petteri Lalu on pitänyt Shoigun tiistaista lausuntoa poikkeuksellisena.

Lue lisää:

Suomalaisprofessori pitää venäläisministerin uhkausta poikkeuksellisena: ”Näin ei asiaa ole aiemmin esitetty”

Venäjän puolustusministeri uhkasi Suomea ”vastatoimilla” – Tutkijat radiossa: Itärajalle lisää joukkoja