Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi, että Suomen talouskasvu on palaamassa korkeasuhdanteesta kohti normaalia, runsaan prosentin kasvulukuihin. Mutta näin käy vain siinä tapauksessa että uhkakuvat eivät laukea.

”Tietenkin sitten voidaan miettiä, että minkälaisia riskejä on taivaanrannassa. Kauppasota ei ole ollut kertaakaan näin kiihkeää. Katselen kauhulla uutisia kauppasodan leviämisestä ihan yritystasolle. Tämä voi ihan oikeasti mennä jo sodan puolelle”, Kangasharju sanoo Kauppalehden Viikon vieras -videossa.

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

”Odotamme nyt sitä, että Fed laskee korkoja jos kauppasota vielä pahenee. Euroopassa korkoja on vähän vaikea laskea kun ne ovat jo niin nollassa. Sitten pitää vain alkaa painaa rahaa lisää.”

Antti Rinteen (sd) hallitus ei Kangasharjun mukaan vastaa talouden haasteisiin millään tavalla.

”Hallitusohjelmaa ei ole ollenkaan mietitty talouskasvun näkökulmasta. Siinä ajatellaan, että talouskasvu olisi kaksi prosenttia ja työllisyysaste nousisi 75 prosenttiin. Enemmän tässä (hallitusohjelmassa) on ollut ideoita, jotka heikentäisivät työllisyyttä. Esimerkiksi se, että aktiivimalli puretaan tai perhevapaita pidennetään. Näyttäisi siltä, että Suomessa populismi ei ole populistipuolueissa vaan hallituspuolueissa. Kaikki vakavasti otettavat tahot puhuvat kestävyysvajeesta, mutta hallitus siitä ei halua puhua.”

LUE MYÖS: Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Rinteen hallitusohjelma tarkoittaa Kangasharjun mukaan myös sitä, että uutta panostusta investoinneille ei ole luvassa.

”Työllisyys nousisi tehokkaimmin kiky-kakkosella, eli kilpailukykysopimuksella, jossa palkkoja lasketaan suhteessa kilpailijamaihin. Sen lisäksi työllisyyttä voisi nostaa eläkeputken lyhentämisellä, kodinhoidontuen leikkaamisella ja työtulovähennyksen lisäämisellä.”