Ruotsalaisen ohjaaja Ruben Östlundin the Square -elokuva palkittiin Euroopan parhaana elokuvana European Film Awards -gaalassa lauantai-iltana Berliinissä.

The Square kahmi myös joukon muita palkintoja, sillä se valittiin muun muassa myös parhaaksi komediaksi, Östlund palkittiin parhaana ohjaajan ja The Squaressa näytellyt Claes Bang parhaana eurooppaalaisena miesnäyttelijänä.

Aki Kaurismäen elokuva Toivon tuolla puolen oli ehdolla parhaaksi elokuvaksi ja Kaurismäki kilpaili myös parhaan ohjaajan palkinnosta. Toivon tuolla puolen oli yksi yhdeksästä elokuvasta, jota yleisö on voinut äänestää People's Choice Award -palkinnon voittajaksi. Yleisöäänestyksen voitti kuitenkin elokuva Stefan Zweig - Farewell to Europe.

Vuonna 1988 perustettu European Film Awards on arvostetuin yleiseurooppalainen elokuvapalkinto. Voittajat valitsee Euroopan elokuva-akatemia. Aki Kaurismäki on ollut ehdolla parhaan elokuvan ja ohjauksen kategorioissa myös elokuvillaan Mies vailla menneisyyttä vuonna 2002 ja Le Havre vuonna 2011. Ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa ovat olleet myös Kaurismäen elokuvat Tulitikkutehtaan tyttö vuonna 1990 ja Boheemielämää vuonna 1992. Vuonna 1992 Matti Pellonpää palkittiin parhaan miespääosan esittäjänä elokuvasta Boheemielämää.

Toivon tuolla puolen palkittiin aikaisemmin tänä vuonna Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla, eli parhaan ohjaajan palkinnolla. Lisäksi elokuva valittiin syyskuussa kansainvälisen elokuvakriitikoiden järjestön FIPRESCIn äänestyksessä vuoden parhaaksi elokuvaksi. Aki Kaurismäki palkittiin Toivon tuolla puolen -elokuvasta myös viime keväänä Luxembourg City Film Festivalilla Grand Prix -palkinnolla ja kesällä Münchenin elokuvajuhlien yhteydessä The German Cinema Award for Peace -palkinnolla.