Aki Kaurismäki palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla Hopeisella karhulla parhaasta ohjauksesta.

–Hän on luonut elokuviinsa aivan oman kielen. Tämä elokuva on lisäksi samaan aikaan niin komedia, satiiri kuin tragediakin, tuomariston jäsen, tunisialainen elokuvatuottaja Dora Bouchoucha Fourati sanoi tuomariston perusteluissa.

Kaurismäki ei saapunut lavalle noutamaan palkintoa eikä pitänyt perinteistä kiitospuhetta, vaan palkinto tuotiin hänelle katsomoon.

-Hyvät naiset ja herrat, kiitos paljon, hän tyytyi sanomaan.

Kaurismäen pakolaisuutta käsittelevä elokuva Toivon tuolla puolen kilpaili myös festivaalin pääpalkinnosta Kultaisesta karhusta. Kultaisella karhulla palkittiin kuitenkin unkarilaisohjaaja Ildikó Enyedin elokuva On Body and Soul.

Aki Kaurismäki teki vuonna 2002 suomalaista elokuvahistoriaa, kun hän voitti erittäin arvostetun juryn Grand Prix'n elokuvalla Mies vailla menneisyyttä Cannesin elokuvajuhlilla. Elokuvassa näytellyt Kati Outinen palkittiin tuolloin Cannesissa parhaana naisnäyttelijänä. Mies vailla menneisyyttä oli myös parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkaana vuonna 2002, jolloin Kaurismäki boikotoi Oscar-gaalaa ja Yhdysvaltoja Irakin sodan takia.

Vuonna 2012 Kaurismäen elokuva Le Havre kahmi palkintoja. Elokuva palkittiin muun muassa Gold Hugo -palkinnolla Chicagon elokuvajuhlilla ja ekumeenisen juryn palkinnolla Cannesissa.

Viime vuonna Kaurismäki sai Cannesissa elokuvaohjaajien myöntämän kunnianosoituksen Carrosse d'Or -palkinnon urastaan. Vuonna 2007 hänelle annettiin Pier Paolo Pasolini -palkinto.