Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin entinen toimitusjohtaja, sdp:n eduskuntavaaliehdokas Aki Lindén ottaa osaa keskusteluun hoitajamitoituksesta.

Lindén uskoo, että lähes kaikilla kansalaisilla ja suurimmalla osalla päättäjistäkin on väärä käsitys siitä, mitä 0,5:n hoitajasuositus tarkoittaa käytännössä.

”70 % päättäjistä ja 99 % väestöstä luulee hoitajamitoituksen 0,5 tarkoittavan sitä, että hoivakodissa on koko ajan paikalla yksi hoitaja kahta vanhusta kohden. Näin ei todellakaan ole, kaukana siitä”, Lindén kirjoittaa Twitterissä.

”Vanhusten hoivan henkilömitoitus 0,5 tarkoittaa 28 paikan yksikössä 14 hoitajaa, josta viikon 168 tunnin aikana riittää päivävuoroon 4, iltavuoroon 3 ja yövuoroon 2. 0,7 nostaisi päivävuoron kuuteen ja iltavuoron viiteen. On näillä merkitystä!” Lindén avaa laskelmaansa. (Juttu jatkuu tviitin alla.)

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on viestinyt siitä, mitä tietty hoitajamitoitus tarkoittaa todellisuudessa.

”Henkilöstömitoitus 0,5 ei tarkoita, että yksi hoitaja työvuorossa hoitaa vain kahta vanhusta. Koska lomat, sairauspoissaolot, siivous, pyykkihuolto jne. Käytännössä mitoitus jää reilusti alle 0,5”, SuPer on tviitannut. (Juttu jatkuu tviitin alla.)

SuPerin mukaan 0,5:n mitoituksella hoitajalla on asiakkaalle vuorokaudessa aikaa 135 minuuttia. Se riittää liiton mukaan perushoitoon sekä ruokaan ja vuodepaikkaan. Esimerkiksi ulkoilusta huolehtiminen tarkoittaa SuPerin mukaan sitä, että hoitajamitoituksen tulisi olla korkeampi.

Myös Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala on sitä mieltä, että kaikki eivät ymmärrä, mitä 0,5:n mitoitus tarkoittaa.

”Hoitajamitoituskeskustelua seuratessa on tullut kuva etteivät kaikki ymmärrä mitä suosituksen mukainen 0,5 hoitajaa potilasta kohti käytännössä tarkoittaa. Esim 10 potilaan osastolla ei ole samanaikaisesti 5 hoitajaa paikalla vaan 1-2 hoitajaa”, Hakala tviittaa. (Juttu jatkuu tviitin alla.)

”Osastolla on 10 potilasta ja 5 kokopäiväistä hoitajaa. Jokainen hoitaja tekee 5 työvuoroa viikossa = 25 työvuoroa. Vuorokaudessa on 3 työvuoroa (aamu/ilta/yö) = 21 työvuoroa viikossa. Näin jokaiseen työvuoroon riittää 1,19 hoitajaa = 0,5 suosituksen mukainen hoitajamitoitus”, Hakala havainnollistaa.

Hoitajamitoituskeskustelu on käynyt kuumana Esperi Caren hoivakodissa paljastuneiden laiminlyöntien seurauksena. Kaikki eduskuntapuolueet kokoomusta lukuun ottamatta kannattavat 0,7:n hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Kokoomuksen linjanmuutoksesta oli tiistaina epäselvyyttä, mutta puolue ei edelleenkään kannata kiinteää lukua. Keskustelua on herättänyt myös valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon lausahdus siitä, että ”ihminen ei ole desimaali”.

LUE LISÄÄ:

Näkökulma: Kun Petteri Orpo avasi suunsa, koko valtakunta meni sekaisin

Kokoomuksen hoitajalinja hämmentää – Tätä tarkoittaa ”mitoitus joka ei ole numero”

Nykyisin hoitajamitoitusta ei ole kirjattu lakiin, vaan voimassa on 0,5:n suositus.

Desimaalikeskustelua käytiin vilkkaasti myös vuonna 2012, jolloin vanhustenhoito oli niin ikään voimakkaasti tapetilla kuntavaalien alla. Tuolloin Uusi Suomi kävi läpi hoitajamitoituslaskelmia: Totuus desimaaleista: Vanhusten 0,7 onkin vain 0,3 - ”Tarkoituksellista?”

LUE MYÖS:

”Tämä maa on moraalisessa konkurssissa” – Jari Sarasvuo sauhusi Ylellä: Miten heitteillejättö on mahdollista hoivakodissa?

”Vaikka tilastot näyttäisivät kauniilta, todellisuus on ihan toinen” – Tehyn johtaja: Riittävä hoito on ”täysin arvovalinta”