Aktiivimalli leikkaa etuuksia lähes puolelta työttömistä. Vikaa on ainakin aktiivimallin valmistelussa ja työttömissä, kertoo Talouselämä. Laki astui voimaan vuoden vaihteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriöltä kesti yli puolitoista kuukautta lähettää TE-toimistoille tarkentavat ohjeet lain soveltamisesta.

–Tässä lähdettiin niin epämääräisesti liikkeelle ja niin epämääräisin ohjein, että alussa kaikki vain katsoivat toisiaan. Lain soveltamisohjeita tuli helmikuu alkupuolella. Vielä helmikuun lopussa säädettiin ohjeita ja säädetään edelleenkin, sanoo Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jorma Ukkonen Talouselämän haastattelussa.

Ohjeistuksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjeet kuuluvat ministeri Pirkko Mattilan vastuulle (sin.). Helmikuun puolessa välissä työministeri Jari Lindström (sin.) hoputti STM:ää ohjeistuksen laatimisessa Talouselämän haastattelussa.

Ukkosen mukaan mitä ilmeisimmin osa työttömistä on jäänyt odottamaan tilanteen selkiytymistä. Hän arvelee, että pieni osa työttömistä ei ole halunnut aktivoitua. Toisaalta moni on myös lähtenyt töihin.

–Tilastokeskuksen mukaan osa-aikatyöllisten määrä on kasvanut 24 000:lla. Kasvua on kuusi prosenttia, sanoo Ukkonen.

Kelan ennakkotietojen perusteella aktivointivaikutus näyttäisi tässä vaiheessa jäävän pieneksi: Jo joulukuussa 42 prosenttia Kelan työttömyysetuutta saaneista täytti aktiivisuusehdot ja tammi–maaliskuussa vastaava luku oli 46 prosenttia ennakkotietojen mukaan.

Lue koko juttu Talouselämästä

Lue myös:

Oppositiolta tyly viesti Juha Sipilälle: ”Suoraselkäisintä on perua koko aktiivimalli”

”Näyttää leikkaukselta, toimii kuin leikkaus, ei ole leikkaus” – Aktiivimallin luvut nostivat esiin Sipilän lupauksen

Työministeri Lindström TE:lle: Aktiivimallissa hyvä suunta – lisäresursseja tulossa

AL: Aktiivimallin seuraukset julki – työttömyysturvaa leikataan jopa puolelta työttömistä