Metro ja raitiovaunut eivät liikennöi perjantaina 2. helmikuuta, tiedottaa HSL.

Myös pääosa bussiliikenteestä jää perjantaina ajamatta HSL-alueella kello 03-18. HSL tiedottaa myöhemmin tapauskohtaisesti bussivuoroista, jotka ajetaan.

–On odotettavissa, että bussiliikenne käynnistyy perjantaina mielenilmauksen jälkeen klo 18 alkaen vaiheittain, mutta myöhäisillan bussiliikenne sekä bussien yöliikenne ajetaan perjantai-iltana jo normaalisti, HSL kertoo.

Lähijunat kulkevat normaalisti.

Kymmenen isoa ammattiliittoa on päättänyt vastustaa aktiivimallia poliittisilla työtaistelutoimilla, lakolla tai mielenilmauksella, jotka toteutuvat perjantaina 2. helmikuuta.

Pääosa mukaan lähtevistä liitoista on SAK:laisia, koska se oli koko hankkeen alullepanija. STTK ja Akava eivät lähteneet keskusjärjestöinä SAK:n kelkkaan, mutta jäsenliitot ovat tehneet omia päätöksiään osallistumisesta.

SAK:laisista liitoista Teollisuusliitto päätti perjantaina vuorokauden mittaisesta laajasta lakosta, jolla se vastustaa paitsi aktiivimallia myös Sipilän porvarihallituksen toimintatapoja yleensä.

Aiemmin viime viikolla vuorokauden pituisesta poliittisesta lakosta ilmoittivat jo Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT sekä Rakennusliitto.

KT Kuntatyönantajat on aiemmin paheksunut Julkisten ja hyvinvointialan liittoon (JHL) kuuluvan raitiovaunu- ja metrohenkilöstön päätöstä pysäyttää pääkaupungin raideliikenne perjantaina.

– Näiden järjestöjen osallistuminen vaikeuttaa kuntien toimintaa. Odotettavissa on liikennekaaos, koska myös bussiliikenne keskeytyy samaan aikaan, kun mielenosoittajat suuntaavat Helsingin keskustaan, KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi tiedotteessa.

– Raideliikenteen lakon vaikutukset kohdistuvat syyttömiin kuntalaisiin estämällä pääsyn töihin. Mittakaava on kohtuuton.

JHL on parhaillaan mukana kunta-alan liittokohtaisissa sopimusneuvotteluissa, joissa on edelleen avoinna useita suuria kysymyksiä. Jalonen varoitti, että poliittinen lakkoilu ei paranna neuvottelujen ilmapiiriä.

Lähde pääosin: Kauppalehti