Elokuvaohjaaja Aku Louhimies piti avoimen puheen elokuva-alan Jussi-gaalassa noutaessaan yleisön suosikki –palkinnon elokuvastaan Tuntematon sotilas. Louhimies pyysi anteeksi käytöstään.

Louhimiehen toiminnasta nousi viikolla kohu eturivin näyttelijöiden syytettyä häntä Ylen jutussa julmuuksista kuvauksissa.

– Kiitos teille hyvät kollegat siitä, että olette käynnistäneet tällaisen vaikean prosessin. Ja kiitos, että olette lähteneet tuulettamaan koko alaa. Ja kiitos, että olette käynnistäneet muutoksen myös minussa. Haluan pyytää vielä tässäkin kerran anteeksi jokaiselta, jota olen työssäni loukannut, Louhimies sanoi.

–Olen pyrkinyt tekemään hyviä elokuvia teidän kanssanne. Olen vienyt tilannetta välillä kohti äärirajoja ja niiden yli ja olen uskonut tekeväni yhteistyötä, mutta en varmaan ole ollut, tai en olekaan ollut, viisas siinä käyttämässäni vallassa. Ymmärrän, että olen aiheuttanut ahdistusta ja loukannut teitä, hän jatkoi.

Louhimies halusi puheensa lopussa korjata yhden hänestä esitetyn syytöksen.

– Sen yhden tärkeimmän haluan korjata. Uskon, että kaikissa mun töissä lapset on kyllä olleet turvassa.

Louhimiehen puheen voi katsoa kokonaisuudessaan MTV:n sivuilta.

Tuntematon sotilas voitti yleisön suosikki -palkinnon lisäksi neljä Jussi-palkintoa. Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) kieltäytyi luovuttamasta yleisöpalkintoa Louhimiehelle. Palkinnon luovutti MTV:n entinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen.

– Syy on mielestäni täysin itsestään selvä. Minun mielestäni tässä tilanteessa ei ole oikein, että kulttuuriministeri jakaa sellaisen viestin, että tämmöinen käyttäytyminen elokuvaohjauksessa on hyväksyttävää, Terho kommentoi Ilta-Sanomille.

Kulttuuriministeri päätti perjantaina asettaa selvityshenkilön selvittämään elokuva-alalla esiintynyttä häirintää ja epäasiallista käytöstä. Kutsuttavan selvityshenkilön tulee selvittää myös elokuva-alaan liittyviä työehtoja ja lainsäädäntöä sekä tehdä ehdotuksia häirinnän ehkäisemiseksi ja tasa-arvon edistämiseksi elokuva-alalla.

Jussi-gaalan palkituin elokuva oli Ikitie, joka voitti parhaan elokuvan palkinnon, parhaan ohjauksen, parhaan miessivuosan, parhaan naissivuosan, parhaan kuvauksen sekä parhaan lavastussuunnittelun Jussin.

Lue myös: Professori tyrmäsi Louhimiehen perustelun radiossa: ”Ei se ole metodi vaan alistamista”