Tietokonemallinnusten mukaan pohjoinen napa-alue voi olla lähes täysin sula kesäisin jo vuonna 2014, sanoi Yhdysvaltain ex-varapresidentti ja rauhannobelisti Al Gore Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AP.

Goren esittelemä uusi ennustus on herättänyt kritiikkiä siitä, että se on liian raju, ja lisäksi Gore näyttää tehneen lausunnossaan suoranaisen möhläyksen.

Gore sanoi joidenkin tietokonemallien näyttävän 75 prosentin todennäköisyyttä sille, että koko pohjoisnavan jääalue sulaisi kesäisin jo 5-7 vuoden kuluttua. Gore viittasi tutkija Wieslav Maslowskin tietokonemalleihin. Itse Maslowski ei kuitenkaan ymmärrä, miten Gore on päätynyt tällaiseen lausuntoon, kertoo Times Online. Lehti kutsuu Goren lausuntoa "nolostuttavaksi virheeksi".

- En koskaan yrittäisi ennustaa todennäköisyyttä näin yksityiskohtaiselle asialle, Maslowski sanoo Times Onlinen mukaan.

Goren edustajat myönsivät myöhemmin, että 75 prosentin todennäköisyys oli "suuruusluokka", jota Maslowski oli käyttänyt useita vuosia sitten Goren kanssa keskustellessaan.

Professori Jim Overland Yhdysvaltain hallinnon valtameriä ja ilmastoa tutkivasta virastosta kutsui Goren lausuntoa liioitteluksi, joka avaa skeptikoille kritiikin oven.

Wieslav Maslowski sanoi, että hänen tuoreimmat tuloksensa ennustavat 80 prosenttia pohjoisnavan jäästä sulavan kuudessa vuodessa. Näitä pidetään kuitenkin kovimpina ennusteina, ja Maslowski itsekin uskoo, että vielä vuonna 2020 pohjoisnavalla on vielä kesäisin jäätä. Maslowski korostaa puhuvansa lähes sulista oloista eikä siitä, että kaikki jää katoaisi.

Al Gorelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2007 ilmastonmuutoskysymysten parissa tekemästään työstä. Gore sai palkinnon yhdessä hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n kanssa. Gore on esitellyt ilmastonmuutosta dokumentissa "Epämiellyttävä totuus".