Ulkoministeriön (UM) mukaan Suomen viranomaiset ovat avustaneet Turkkiin paennutta perhettä Suomen lainsäädännön velvoittamalla tavalla Turkissa. Heille on Suomen Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

UM muistuttaa, että jokaisella Suomen kansalaisella on perustuslain mukainen oikeus palata halutessaan Suomeen. Ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystöjen tehtävä on tarjota välttämättömät viranomaispalvelut, kuten matkustusasiakirjat, kotimaahan paluun mahdollistamiseksi.

”Kotimaan viranomaiset ovat järjestäneet leiriltä paenneen perheen vastaanoton Suomessa viranomaisten vakiintuneen yhteistyömallin pohjalta. Kaikissa viranomaistoimissa on otettu ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Lasten yksityisyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi yksityiskohtaisia tietoja ei kerrota julkisuuteen”, ministeriö kertoo tiedotteessaan.

Julkisella vallalla on perustuslaillinen velvoite kotiuttaa al-Holin leirillä pidetyt lapset, sikäli kuin se on mahdollista. Valtioneuvosto teki tämän velvoitteen mukaisen periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä 19.12.2019. Ulkoministeriön mukaan Suomen viranomaiset jatkavat työtä jäljellä olevien suomalaisten lasten kotiuttamiseksi ulkoministerin erityisedustajan johdolla.

”Al-Holin leirin olosuhteet ovat lapsille edelleen kestämättömät. Pääsy välttämättömään terveydenhuoltoon on vaikeaa. Lapset eivät pääse leirillä kouluun. Leirin kasvuympäristö on näköalaton ja radikaalin ideologian leimaama. Lasten saaminen pois näistä olosuhteista mahdollisimman pian on suomalaisten turvallisuuden ja kaikkien edun mukaista.”

Jihadismin tutkija Juha Saarinen korostaa Twitterissä, että näissä tapauksissa on keskeisen tärkeää selvittää, miten paluu on toteutunut ja kytkeytyykö siihen rikollista toimintaa tai rikollisten tai terrorististen toimijoiden tukemista.

”Yksin pako konfliktialueelta ei onnistu, eikä etenkään lasten kanssa. Pakoyritykset vaativat resursseja ja siinä auttavia paikallisia tahoja. Tämänkin takia on tärkeää pyrkiä selvittämään näiden palaajien pako leiriltä Turkin rajalle. Siihen voi kytkeytyä rikollisia tai terroristisia tahoja”, hän kommentoi.

Edellisen kerran al-Holista palanneita tuli Suomeen toukokuun lopulla.