Sairaaloiden päivystyksiin on tuotu jonkin verran yksittäisiä ylimääräisiä potilaita kehon kuivumisen vuoksi kovassa hellekelissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Taina Mäntyranta huomauttaa STT:lle, että sairaaloihin on tuotu potilaita myös siksi, että helleohjeet on otettu liian tosissaan, ja vettä on juotu liikaa.

-Helteestä riippuen noin litra tavallista enemmän, ja muutakin kuin vettä. Mielellään sellaista, jossa on myös suoloja. Esimerkiksi kivennäisvesi ja laimennettu tuoremehu ovat hyviä, hän neuvoi.

Liiallisen veden juomisesta löytyy lähivuosilta karmivia esimerkkejä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten vedenjuontikilpailuun osallistunut nainen oli kuollut myrkytykseen juotuaan liikaa vettä.

Liiallisen veden nauttimisen vaaroista on kirjoittanut esimerkiksi BBC.

Liiallinen veden juominen voi olla erittäin vaarallista siksi, että se voi aiheuttaa aivojen turpoamista. Tällöin aivot eivät enää välttämättä pysty säätelemään normaaleja elintoimintoja, kuten hengitystä, mikä saattaa olla tappavaa.

Ihmisen juoma vesi poistuu elimistöstä pääasiassa virtsan ja hikoilun kautta. Elimistössä olevan veden määrän tehtävänä on säädellä muun muassa veren suolapitoisuutta.

Jos vettä juo liikaa, munuaiset eivät pysty poistamaan riittävän nopeasti ylimääräistä vettä elimistöstä. Tällöin verestä tulee ohuempaa ja sen suolapitoisuus vähenee.

Vähäsuolainen vesi on vaarallista aivoille juuri siksi, että aivot turpoavat. Yhtä lailla vähäsuolaisessa vedessä sipuli turpoaa, kun taas suolaisessa vedessä se kutistuu.

Vesimyrkytyksen oireita ovat muun muassa sekavuus ja päänsärky.

Vesimyrkytyksen voi saada, mikäli juo vettä useita litroja lyhyessä ajassa. Erityisessä riskissä ovat ekstaasin käyttäjät, sillä virtsaamista säätelevä hormonitoiminta menee sekaisin, sekä iäkkäät ihmiset, joilla on munuaisten vajaatoimintaa.

Liikaa vettä juoneille potilaille annetaan diureetteja, jotta ylimääräinen vesimäärä tulisi elimistöstä virtsan mukana ulos mahdollisimman nopeasti.