Työministeri Timo Harakka (sd) kantaa huolta suomalaisten työssä jaksamisesta sekä kulttuurista, jossa moni on vapaa-ajallakin jatkuvasti kiinni työasioissa. Ministeri puhui aiheesta Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina.

”Minua aina jotenkin ottaa sydämestä, kun lähetän jollekin sähköpostin ja hän sitten [heti] sunnuntai-iltana siihen vastaa. Tekee mieli sanoa, että älä nyt ihmeessä heti vastaa, odota nyt että menet maanantaina töihin”, Harakka sanoi lähetyksessä.

Harakka totesi suoraan, että hän ei tunne erityisen hyvin ensi vuoden alussa voimaan tulevaa työaikalakia, jonka edellinen hallitus sääti. Uusi työaikalaki on herättänyt huolta pääosin siksi, että se laajentaa niin sanotun jaksotyön käyttöä uusille aloille. LUE MYÖS: ”Erittäin raskas työmuoto” – Uusi työaika kymmenille tuhansille työntekijöille huolettaa liittoja

Uuden lain on kuitenkin tarkoitus helpottaa juuri ”työntekijöiden työn ja yksityiselämän yhteensovittamista”. Laissa lisätään työpaikkakohtaista neuvotteluvaraa työajoista, säädetään uudesta joustotyöaikaa koskevasta työaikamallista töissä, jotka eivät ole ajasta ja paikasta riippuvaisia, sekä tuodaan käyttöön lakisääteinen työaikapankki.

Harakankin mukaan ”joustot lisääntyvät myös työntekijän kannalta myönteisellä tavalla”. Hän itse näkee ristiriitaiseksi sen, että työaikalain uudistuksessa suurin tarve oli lisätä varallaoloaikaa asiantuntijoita tekeville.

”Meillä on jo nyt tosi paljon ihmisiä, joiden työ- ja vapaa-ajan välinen raja on tehty liian liukuvaksi niin, ettei voi koskaan jättää sitä työtä syrjään”, ministeri sanoo.

”Ei pitäisi työaikalailla pahentaa sitä tilannetta.”

Harakan mukaan työhyvinvoinnista huolehtiminen ”unohtuu helposti numeroiden taakse” ja siihen pitäisi Suomessa kiinnittää enemmän huomiota. Tästä voisi hänen mukaansa olla apua esimerkiksi iäkkäiden suomalaisten työllisyyteen, joka on merkittävästi kehnompi kuin Ruotsissa.

Aktiivimalli

Ministeri kommentoi myös aktiivimallin purkamisen hallituksessa aiheuttamaa kiistelyä. Harakan mukaan kyse oli väärinkäsityksistä.

”Johtuen siitä, että sanoin aika huolettomasti, että poistaminen voidaan välittömästi aloittaa. Tarkoitin siis sitä, että valmistelu on syytä aloittaa odottamatta, mikä on tutkimuksen lopputulos [aktiivimallin työllisyysvaikutuksista], mutta kunnioittaen tietenkin sitä tietopohjaa, minkä saamme”, Harakka selventää.

LUE LISÄÄ: Hallitus riitelee taas – Aktiivimallista julkinen väittely: ”Siinähän voi keskusta pyristellä vastaan”

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT tutkii parhaillaan, millaisia työllisyysvaikutuksia aktiivimalli on saanut aikaan. Sdp:n hallituskumppani keskusta on vaatinut kunnioittamaan hallitusohjelman kirjausta, jonka mukaan mallin mahdolliset positiiviset työllisyysvaikutukset ”korvataan” vastaavilla muilla toimilla.

Harakan mukaan näin tehdäänkin. Jos tutkimus osoittaa, että aktiivimalli lisäsi työllisyyttä, ryhdytään jälkikäteen näitä vaikutuksia laskennallisesti vastaaviin työllisyystoimiin.

”Mutta se on niin pieni osa koko tästä meidän [hallituksen] urakasta, että pitäisi saada 60 000 uutta työpaikkaa – se ei vaikuta tähän varsinaiseen tavoitteeseen, joten sitä ei ole syytä jäädä odottamaan. Varsinkin kun lainvalmistelu aina kestää oman aikansa”, Harakka sanoi.

”Mutta siitä ei ole epäselvyyttä, etteikö aktiivimalli poistuisi. Siitä pidetään kiinni, että tämä leikkuri poistuu.”

LUE MYÖS:

”Sitä me emme katsele päivääkään” – Keskustan Kurviselta ukaasi hallituskumppaneille

Työministeri Harakan kiire purkaa aktiivimalli ihmetyttää – ”Näinkö te todella sovitte? Voi kiinnostaa luottoluokittajiakin”

Hallitus kiirehtii eroon Sipilän aktiivimallista – ”Emme jää niitä lukuja odottelemaan”