Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner vaati tiistaina MTV:n aamutelevisiossa Suomen viranomaisia ja taksialaa muuttamaan suhtautumistaan kuljetuspalvelu Uberiin ja muuhun alan kilpailuun.

Jungner piti kohtuuttomana oikeuden tuoretta päätöstä määrätä Uber-kuljettaja maksamaan ansionsa takaisin valtiolle. Sakkorangaistusta ja rikoshyödyksi katsottujen tienestien luovuttamista valtiolle perusteltiin sillä, että kuskin toiminta täytti luvattoman taksiliikenteen harjoittamisen tunnusmerkit. Kansainvälisesti toimivan Uberin yritysmalli on Suomessa harmaalla alueella ja viime viikolla annettu tuomio on ensimmäinen Uberia tai sen kuljettajia koskeva.

Jungnerin mielestä viranomaissääntelyllä olisi täysin mahdollista luoda järjestelmä, jossa perinteisillä takseilla olisi ”turvattu” alueensa mutta myös Uber ja muut kilpailijat saisivat toimia. Perinteiset taksit voisivat hoitaa esimerkiksi julkisesti tuettuja taksikuljetuksia ja olla ainoita kyytejä, jotka voisi tilata suoraan ”kadulta”, kun taas Uber-autot saisivat toimia vain verkkotilauksin, Jungner hahmotteli.

Jungnerin mukaan pikainen tilanteeseen sopeutuminen olisi myös taksialan etu.

– Koska tämä on vasta alkua. Seuraavaksi tulevat robottiautot. 2020, kun robottiautot lähtevät ajamaan taksia kolmella eurolla, silloin viimeistään tämä juttu murtuu, jos ei nyt jo lähdetä tätä miettimään, Jungner sanoi MTV:n lähetyksessä.

– Tilanne jatkuu sekavana niin kauan, kunnes lainsäätäjä pistää sen järjestykseen, Jungner sanoi myös.

Hän kertoi omassa tuttavapiirissään olevan jo ihmisiä, joille Uber on ”ainoa vaihtoehto”.

Lue myös: Uber-kuski tienasi 3 500 € / kk – Käräjäoikeus tuomitsi sakkoa ja ansiot valtiolle