Veronmaksajain Keskusliiton mukaan muutosten vaikutuksesta palkansaajan tuloveroprosentti on kasvamassa eri tulotasoilla 0,4-0,6 prosenttiyksikköä ja kokonaisuudessaan arvioidut maksumuutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta jopa puoli miljardia euroa.

Veronmaksajain Keskusliiton laskelmissa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun oletetaan kasvavan 0,75 prosenttiyksikköä ja sairausvakuutuksen päivärahamaksun 0,15 prosenttiyksikköä. Sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksun oletetaan alenevan 0,04 prosenttiyksikköä.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen odottaa hallituksen budjettiriihestä päätöksiä palkkaverotusta nyt uhkaavan kiristymisen estämisestä. Hänen mukaansa sosiaalivakuutusmaksujen kiristyspaineita on purettava ja toteutettava tarvittavia kevennyksiä tuloveroperusteisiin.

”Budjettiriihessä on syytä taittaa ansiotulojen verotusta vuonna 2021 nyt uhkaava kiristyminen kevennykseksi”, Lehtinen kertoi tiedotteessa.

Lehtinen korostaa, että koronavirusepidemian aiheuttamasta syvästä taantumasta toivuttaessa haurasta kotimaista kysyntää täytyy vaalia.

”Ansiotulojen verotuksen kiristyminen olisi pahinta myrkkyä tässä vaikeassa tilanteessa. Kansalaisten nettoansioiden ostovoimaa on nyt syytä vahvistaa verotusta keventämällä eikä leikata kiristyvillä veroilla.”

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan hallituksen elvytys on ollut tähän asti yksipuolista, kun lisäbudjeteissa on keskitytty menopuoleen.

”Veroelvytystä tarvitaan jatkossa menoelvytyksen rinnalle.”

Lehtinen toivoo lisäksi, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä korotettaisiin 2250 eurosta 3000 euroon jo kuluvana vuonna.