Australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin toiminta Suomessa puhuttaa. Iltalehti kertoi tiistaina, että Hongkongin pörssiin joulukuun alussa listautunut yhtiö on kertonut sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että kaivokset ehditään tyhjentää kullasta ennen prosessin päättymistä.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö on reagoinut uutiseen vaatimalla uutta kaivoslakia Suomeen.

”Kaivoslaki on moniongelmainen ja sitä haluttu korjata vuosia. Sen sijaan hallitus heikentää sitä ja purkaa ympäristöhallinnon valtaa. Suomi ansaitsee kaivoslain, jossa ympäristö ja asukkaat tulevat ensin ja taloushyötyä jää Suomeen. Valtausten aika ohi”, hän kommentoi Twitterissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen puolestaan kommentoi Verkkouutisille, että nykyinen lainsäädäntö antaa ”yhtiöille edelleen mahdollisuuden viedä rikkaudet maasta, mutta jättää jälkihoidon suomalaisten veronmaksajien huoleksi”.

”Valtausperiaate eli ”se saa joka ehtii” on kyllä menneen ajan peruja. Tästä ovat luopuneet jo myös muun muassa Yhdysvallat, eikä tällaista periaatetta ole enää käytössä missään meidän kaltaisessa maassa. Muualla lähtökohta on, että mineraaliesiintymät omistaa valtio”, hän sanoo.

Heinonen huomauttaa, että kansainvälisessä vertailussa kaivostoimintaa verotetaan Suomessa kevyesti.

”Korjaukset tulee saada eduskuntaan jo alkavan vuoden aikana. Se mikä ei toimi tulee korjata.”

Piraattipuolueen Jari Robson kysyy suoraan, pitäisikö Suomessa miettiä täysin valtio-omisteista kaivostoimintaa.

”En näe tässä mitään ongelmaa, sillä valtio ja veronmaksaja ovat muutenkin viime kädessä niitä, joka vastaa yksityisen kaivostoiminnan aiheuttamista riskeistä. Suomi on kaiken lisäksi maailman houkuttelevimpia maita kaivostoiminnan harjoittamiseen, enkä näe sen radikaalisesti muuttuvan, vaikka näitä lakimuutoksia tehtäisiin. Näkisin markkinoiden sopeutuvan, vaikka alkuun olisikin varmasti shokki nykyisille kaivostoimijoille”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

Dragin Miningilla on Orivedellä sekä Huittisten Jokisivulla toimivat kaivokset, joista louhitaan kultamalmia maanalaisesti. Kaivoksista louhitut malmit rikastetaan yhtiön omistamalla Vammalan rikastamolla Sastamalassa. Yhtiön päätuote on kultarikaste.

Lisäksi yhtiön kolmas kultakaivos on avaamista vaille valmis. Tämä Kaapelikulman kaivos sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta. Iltalehden mukaan paikalliset asukkaat ja luonnonsuojelujärjestöt ovat tehneet Kaapelinkulman kaivoshankkeesta tutkintapyyntöjä, muistutuksia ja valituksia aina poliisista korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.