Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne täsmentää sdp:n linjausta koskien polttomoottoriautoja. Rinne myönsi MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa tiistai-iltana, että sdp:n ilmasto-ohjelman linjaus oli epätarkka.

Rinne ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat tv-ohjelmassa MTV:n vaalitentin jälkeen.

Sdp:n aiemmin tänä vuonna julkaistussa ilmasto-ohjelmassa sanotaan sanatarkasti näin:

”Seuraavalla hallituskaudella tulee laatia aikataulu uusien polttomoottoriautojen kieltämiseksi henkilöliikenteessä ja biopolttoaineisiin siirtymiseksi raskaassa liikenteessä.”

Rinne kuitenkin täsmensi linjausta tv-ohjelmassa näin:

”Täsmennän sitä sillä tavalla, että tarkoittaa siis fossiilisia polttoaineita käyttäviä polttomoottoreita, ei biopolttoaineita, ei biokaasua.”

Rinteeltä kysyttiin, kävikö sdp:lle siis ”fiba” eli virhe.

”Joo, siinä kävi fiba. Kyllä. Korjataan nyt näin se asia.”

Ohjelman juontaja Jaakko Loikkanen kysyi Rinteeltä, huomattiinko virhe vasta sen jälkeen, kun sdp:n linjauksesta nousi julkisuudessa äläkkä.

”Kyllä tämä hyvin huolellisesti asiantuntijaporukassa ja myöskin puoluehallituksessa käytiin läpi ja silti kävi fiba. Ei huomattu vain, että tarkoitettiin nimenomaan fossiilisia polttoaineita”, Rinne sanoi.

Rinne on selittänyt aiemminkin sdp:n polttomoottoriautolinjaa. Ylen puheenjohtajatentissä Rinne havainnollisti sdp:n linjaa sanomalla, että kenenkään ”vanhaa Toyotaa” ei pihalta viedä, vaan vanhoilla polttomoottoriautoilla saa ajaa niin kauan kuin ne kulkevat.

Orpon mukaan kokoomuksen keino liikenteen ja ilmaston suhteen on laskea pienipäästöisten autojen veroa. Orpo hehkutti uusia biopolttoaineita mainiten erikseen Nesteen uuden tuotteen. LUE LISÄÄ: Suomesta löytyy polttoaine, joka laskisi päästöjä parhaimmillaan 90 % - Miksi puhutaan vain polttoaineverojen korottamisesta?

Sekä Rinne että Orpo olivat yhtä mieltä siitä, että työsuhdeautojen sähköistäminen on hyvä keino uusia autokantaa.

LUE MYÖS:

Sdp-johtaja jyrähtää polttomoottoriautolinjasta: ”Väärää tietoa”

Jos autovero loppuisi, bensan hintaan tulisi hurja korotus, laski Soininvaara – Kokoomus: Bensan hintaan ei kosketa

”Tämä ei voi olla vallankumous, sähköautot eivät vain ilmesty tänne” – Autoliitosta suorat sanat puolueille aamu-tv:ssä