Aleksander Barkov, 23, oli NHL:n runkosarjan paras suomalaispistemies. Barkovin kauden pistesaldo oli 82 ottelusta 35+61=96. Hän rikkoi henkilökohtaisen ennätyksensä 18 tehopisteellä.

Barkov otti myös yksin haltuunsa Florida Panthersin yhden kauden piste-ennätyksen. Edellistä ennätystä hallussaan pitänyt legendaarinen venäläishyökkääjä Pavel Bure saalisti tehot 58+36=94 kaudella 1999-2000.

Barkov sijoittui NHL:n koko pistepörssissä kymmenenneksi. Edellisen kerran suomalaispelaaja oli ollut NHL:n pistepörssissä kymmenen parhaan joukossa kaudella 2010-11. Silloin Teemu Selänne oli yhdeksäs.

Barkoville kausi oli tehojen valossa suurta juhlaa, mutta jääkiekkohan on joukkuepeli. Taas kerran Barkovin kausi Florida Panthersissa päättyi pettymykseen seuran jäätyä pudotuspelien ulkopuolelle. Yksittäisen pelaajan onnistumiset eivät paljoa lohduta, jos joukkue ei menesty.

Florida sijoittui Itäisessä konferenssissa kymmenenneksi. Panthers on päässyt kaudella 2013-14 alkaneen Barkovin NHL-uran aikana vain kerran pudotuspeleihin.

Barkov äänestettiin NHL-pelaajien toimesta tällä kaudella aliarvostetuimmaksi NHL-kiekkoilijaksi. Barkovin taitoja kyllä arvostetaan, mutta ongelmana on Florida Panthersin joukkueen heikko taso. Jossain paremmassa seurassa Barkov voisi tehdä vieläkin kovempaa jälkeä.

Suomalaispelaajat ovat nostaneet NHL:ssä tasoaan viime vuosina valtavasti. Siitä kertoo fakta, että 40 kauden tehokkaimman NHL-pelaajan joukossa oli neljä suomalaista.

Colorado Avalanchen Mikko Rantanen keräsi 74 ottelussa tehopisteet 31+56=87 sijoituksen pistepörssissä oltua 17:S. Carolina Hurricanesin Sebastian Aho oli sijalla 21 tehoillaan 30+53=83, jotka keräsi 82 ottelussa. Ahon seurakaveri Teuvo Terävinen oli 36:s kerättyään 82 ottelussa tehot 21+55=76.

Rantasen, Ahon ja Teräväisen kausi jatkuu pudotuspeleissä. Barkov voi joko aloitella kesälomansa tai pelata Leijonien MM-joukkueessa toukokuussa Slovakiassa.

Barkov totesi viime tammikuussa Calgaryssa Sport Contentille, että MM-kisat voisivat kiinnostaa, jos Panthersin kausi päättyy runkosarjaan. Päätöstään MM-kisamatkastaan hän ei vielä ole kuitenkaan tehnyt.

Ainakin Leijonissa Barkovilla olisi mahdollisuuksia voittaa jotain. Vaikka Panthers onnistuisikin rakentamaan pelaajakaupoilla ja varauksillaan kovan luokan joukkueen, menisi joukkueella huippuryhmäksi nousemiseen vielä muutama vuosi.

Nuorten suomalaispelaajien esiinmarssia ei valitettavasti nähdä Leijonissa parhaiden pelaajien turnauksessa ainakaan ennen vuotta 2022, jos silloinkaan. NHL:ssä alkaa 2020 mahdollisesti työsulku ja parhaiden maajoukkuepelaajien World Cup-turnauksen peruuntumisesta on jo ilmoitettu. NHL-pelaajien osallistuminen Pekingin 2022 talviolympialaisiinkin ratkeaa työehtosopimusneuvotteluissa eli todennäköisesti vasta 2021.

Suomalainen yhteiskunta tukee NHL:n pelaajakehitystä verovaroin muun muassa jäähallien kautta. NHL:ltä ei olisi liikaa vaadittu, jos vastineeksi suomalaiset voisivat nähdä parhaat pelaajat olympiakisoissa Leijona-paidassa.