Euroopan kansanpuolueen EPP:n vaalitappio paransi Alexander Stubbin (kok) mahdollisuuksia nousta takaisin komission puheenjohtajakilpaan, kertoo Talouselämä. Stubb kommentoi tilannetta lehdelle.

Stubb, Suomen entinen pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja, pyrki viime syksynä EU-maiden keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen EPP:n ehdokkaaksi Euroopan komission puheenjohtajan virkaan, mutta hävisi vaalissa saksalaiselle Manfred Weberille.

Peli ei kuitenkaan ole vielä selvä. Toukokuussa pidetyt eurovaalit heikensivät EPP:n asemaa parlamentin suurimpana ryhmänä, joten se joutuu hakemaan tukea Euroopan parlamentin vihreiltä ja liberaaleilta. Niille Weber on liian konservatiivinen, joten kompromissiehdokkailla on mahdollisuutensa. LUE MYÖS: Macron ja Merkel päätyivät vastakkain – Taistelu EU:n ykköspaikasta käynnissä

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja hänen liittolaisensa, europarlamentin ALDE-ryhmä, vastustaa Weberin valintaa. Lue lisää: Stubbin voittaneelle Weberille täystyrmäys – EU:n uusi ”kuninkaantekijä” vaatii valtaa: ”Enemmistö ei ole mahdollinen ilman meitä”

"Tuen järjestelmää [kärkiehdokasta], ja tietysti myös EPP:n Weberiä. Toivon, että hänestä tulee komission puheenjohtaja", Stubb sanoo Talouselämälle.

"Sekin voi olla mahdollista, että syntyy kompromissien vyöry, jossa ratkaisu EU:n tärkeiden nimitysten välillä tulee olemaan jonkinlainen yhdistelmä erilaisia ehdokkaita, eikä kukaan tässä vaiheessa tiedä miten tämä päättyy."

Talouselämä kysyy Stubbilta, onko tämä yhä käytettävissä komission puheenjohtajaksi, jos tarvitaan kompromissiehdokasta.

"Onhan se hieno asia, jos kuka tahansa suomalainen on saanut oven raolleen näihin huippuvirkoihin – jos vaikkapa Jutta Urpilainen nimitettäisiin EU:n korkeaksi edustajaksi. Noista hommista ei kieltäydytä, mutta täytyy olla toki realistinen", Stubb sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että ”itse en ole ehdolla mihinkään virkaan.”

Uusi komissio valitaan todennäköisesti alkusyksystä pitkän neuvotteluprosessin päätteeksi. Valinnan yhteydessä vaihtuu myös neljä muuta tärkeää EU:n johtajaa.

Stubb on toiminut kaksi vuotta Euroopan investointipankin EIB:n varapääjohtajana.

Lue lisää Talouselämästä.