Oppositiopuolue vihreissä iloitaan tiedosta, jonka mukaan hallitus harkitsee päivähoitomaksujen korotusten peruuttamista.

– Kokoomus näyttää perääntyvän päivähoitomaksujen korottamisesta! Valtiovarainministeri Stubb myönsi tänään vihreille kyselytunnilla, että maksukorotusten perusteena olevat talousluvut eivät pidä paikkaansa. Tämän jälkeen hän totesi, että asiaa on harkittava uudelleen. Tämä antaa ymmärtää, että kokoomus on taipumassa valtavan kritiikin edessä! iloitsee vihreiden kansanedustaja Emma Kari Facebookissa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kysyi eilen eduskunnan kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilältä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok.), ovatko he ”valmiita nyt vetämään takaisin tämän päivähoitomaksukorotuksen eduskunnasta”.

Eduskunnan pöytäkirjan mukaan valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vastasi kysymykseen sanatarkasti näin:

– Koska kysymys oli täsmällinen ja liittyi päivähoitomaksujen korotuksiin. Jos en ihan väärin muista, niin hallitusohjelmassa me arvioimme, että kokonaissäästö siltä alalta olisi noin 56 miljoonaa euroa. Olemme laskeneet tätä kokonaisuutta uudemman kerran ja huomanneet, että tämä ei tule toteutumaan. Nyt me tarkastelemme sitä kokonaisuutta ja me tarkastelemme sitä, totta kai, valtiontalouden näkökulmasta, me tarkastelemme sitä työllistymisen näkökulmasta, me tarkastelemme sitä oikeudenmukaisuuden näkökulmasta ja me tarkastelemme sitä myös ostovoiman näkökulmasta. Eli tässä vaiheessa, edustaja Niinistö, me emme voi antaa täsmällistä vastausta tuohon teidän erinomaiseen kysymykseenne.

Asiaa käsitellään hallituksessa ensi viikolla. Stubb huomautti Uuden Suomen livehaastattelussa perjantaina, että ”valtiovarainministerin kannattaa aina tunnustaa tosiasiat”.

– Siinä vaiheessa kun säästöjä ei tule, pitää miettiä, oliko se oikea toimenpide, Stubb sanoo.