EPP:n kärkiehdokkuudesta kisaava Alexander Stubb (kok) on onnistunut tavoitteessaan päästä haastamaan ennakkosuosikki Manfred Weberiä Helsingissä pidettävässä EPP:n valintatilaisuudessa.

Stubb iloitsee Twitterissä avoimesti siitä, että EPP on päättänyt järjestää keskustelutilaisuuden keskiviikkona 7. marraskuuta.

EPP:n kampanjapäällikkö Dara Murphy vahvistaa, että Stubbin ja Weberin välinen väittely järjestetään viikon päästä keskiviikkona. Murphyn mukaan sekä Stubb että Weber ovat tätä pyytäneet.

Stubb on puhunut pitkään avoimuuden ja keskustelun puolesta. Weber puolestaan sanoi hiljattain julkaisevansa vaaliohjelmansa vasta sen jälkeen, jos hän tulee valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi ja väittelevänsä asioista vasta sitten. Tämä herätti kysymyksiä siitä, onko Weber jo täysin varma voitostaan vai näkeekö hän riskiksi joutua väittelyyn Stubbin kanssa.

Nyt Weber siis joutuu Stubbin haastamaksi samalle lavalle. Stubbin kampanjatiimistä kerrotaan, että kyse on noin 30–40 minuutin tilaisuudesta, jonka aikana Stubb ja Weber olisivat keskustelemassa. Tilaisuuden yksityiskohdista ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Weber edustaa Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta, joka on arvokonservatiivinen puolue. Stubb on tunnetusti liberaali ja hän edustaa keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä arvomaailmaltaan vasenta laitaa.

Weber on kisan ennakkosuosikki, sillä monet, etunenässä Saksan liittokansleri Angela Merkel, ovat jo ilmoittaneet häntä kannattavansa. Stubbilla sen sijaan on takanaan vain Ruotsin ja Viron tuki, eikä se riitä. Uusi Suomi kertoi myös hiljattain, että Suomen kristillisdemokraatit tukevat Weberiä Stubbin sijaan. LUE LISÄÄ: Stubbilta matto alta – Essayah: ”Tuemme Weberiä”

EPP:n kärkiehdokas valitaan puolueen konferenssissa, joka järjestetään 7.–8. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa. Kärkiehdokkaaksi äänestetty voi päätyä seuraavaksi komission puheenjohtajaksi. Näin tapahtui Jean-Claude Junckerille, koska EPP säilytti isoimman puolueen asemansa Euroopan parlamentissa viime eurovaaleissa.

LUE MYÖS:

Stubb kiertää nyt ankarasti Eurooppaa: ”Bukarest, Lissabon, Ateena, Pariisi, Varsova, Madrid...”

Näkökulma: Kylmä suihku kokoomuslaisille