Alexander Stubbin valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi ja vajaan vuoden mittaisen pätkähallituksen kasaajaksi käänsi Puheenvuoron bloggaajien katseet viikon päästä alkaviin niin kutsuttuihin minihallitusneuvotteluihin. Ja vielä enemmän ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Neuvottelut ovat erittäin merkittävät sekä Stubbille että SDP:n tuoreelle puheenjohtajalle Antti Rinteelle. Molemmat ovat luvanneet kirkastaa puolueensa aatteen näkyvyyttä hallitustyössä.

Tämän ristivedon nostaa esille Puheenvuoron sitoutumaton bloggaaja Timo Uotila omassa kommentissaan.

- Vaalikampanjansa aikana Stubb on luvannut kannattajilleen ”enemmän kokoomuslaista politiikkaa”, Uotila kirjoittaa.

- Antti Rinne valittiin [Jutta] Urpilaisen seuraajaksi, jotta hallitus harjoittaisi ”enemmän sosialidemokraattista politiikkaa”. Stubbin ja Rinteen välille tulee varmaan mielenkiintoista sanavaihtoa ”minihallitusneuvotteluissa”.

Mysteeri A. Stubb

Rolf Törnroos puolestaan pohtii Alexander Stubbin sijoittumista poliittiselle kartalle. Tänään aamupäivästä linjapuheensa pitävä Stubb on vaalikampanjansa aikana profiloitunut yksittäisissä asiakysymyksissä, mutta hänen laajempi ajattelunsa on Törnroosin mielestä jäänyt epäselväksi.

- Hesari otsikoi tänään pääkirjoituksensa seuraavasti: Alexander Stubbin linja on vielä arvoitus. Jos se on arvoitus kokeneille poliittisille toimittajille, niin sen täytyy olla täyttä hebreaa monille valitsijoilleen Kokoomuksessa ja kansalaisille, Törnroos kirjoittaa Puheenvuorossa.

- Kun Stubbin linja on arvoitus myös suurimmalle osalle suomalaisia, on se myös suuri riski. Kokoomuksen ne jäsenet, jotka valitsivat Stubbin puheenjohtajakseen ja samalla Suomen pääministeriksi ottivat ison riskin valinnallaan.

Pääministerikilpailussa kokoomus ja perussuomalaiset

Lars-Erik Wilskman puolestaan kiinnittää huomionsa tulevien eduskuntavaalien pääministeripeliin. Eilen keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä piti puheen, jonka voi tulkita vain puolueen eduskuntavaalikampanjan avaukseksi. Keskusta käy seuraavan vuoden pääministerivaalia.

Stubbin valinnalla Wilskman katsoo kokoomuksen kuitenkin lunastaneen paikkansa kilpailun kärjessä ohi keskustan.

- Kokoomuksella ja Alexander Stubbilla on huomion saavuttamisessa vain yksi kilpailija perussuomalaisten Timo Soini, joka tuntuu jo väsähtävän seitsemäntoistavuotisen puheenjohtajataakkansa uuvuttamana, Wilskman kirjoittaa.

Wilskman uskoo käytännöllisyyden voittavan minihallitusneuvotteluissa. Politiikan linja ei Wilskmanin arviossa muutu. Nyt SDP:n ja kokoomuksen puoluekokoukset ottivat kantaa ensi kevään eduskuntavaaleihin.

- Vaalikentillä tarvitaan kykyä luoda puolueestaan selkeä mielikuva. Siksi Sipilä ja Soini kilpailevat nyt siitä kumman puolue oikeastaan on Kokoomuksen päähaastaja, Wilskman kirjoittaa.