Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yhdenvertaisuusvaltuutetusta.

Tavio viittaa kuntavaalien aikaan tehtyyn vihapuheen valvontaan. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto tarkasteli ehdokkaiden kirjoituksia sosiaalisessa mediassa. Menettelystä oli sovittu puolueiden kanssa. Aalto-yliopiston tutkijat tarjoutuivat myöhemmin auttamaan kehittämällään tekoälyllä ja välittivät algoritmin löytämiä viestejä yhdenvertaisuusvaltuutetulle.

Tavion mielestä yhdenvertaisuusvaltuutetun toiminta on kyseenalaista sekä viranomaisen toimenkuvan että sananvapauden kannalta. Rikosten valvonta kuuluu poliisille.

– Tosiasiassa kuntavaaliehdokkailla ei ollut aavistustakaan, että heidän kampanjointiaan tarkkailtiin viranomaisvoimin tietokoneohjelmalla, Tavio sanoo.

– Demokratiassa äänestäjät arvioivat vaalikirjoitusten laatua ja sisältöä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ei ole olemassa tätä varten, Tavio korostaa.

Uusi Suomi kertoi aiemmin, että yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä teki valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön Sebastian Tynkkysen (ps.) vaalikampanjasta. Pimiän mukaan Tynkkysen kampanjan epäillyt vihapuheviestit löydettiin muussa yhteydessä kuin tekoälyn seurannalla.

LUE MYÖS: Sebastian Tynkkysestä poliisitutkinta – Yhdenvertaisuusvaltuutettu: vaalikampanja osin rasistinen, kovat nuhteet perussuomalaisille